Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације одржана је данас, 18. маја 2020. године  са почетком у 12,00 часова. Сједница је сазвана због доношења закључка о забрани рада ЈПУ „Наша радост“ Модрича.  Штаб је јуче, 17. маја 2020. године засиједао у ужем саставу, када је договорено да се од данас поменута установа привремено затвори. Након закључка о дозволи рада Дјечијег обданишта 11. маја, Штаб је захтијевао од Дома здравља да се васпитачи из оба објекта обданишта  тестирају на вирус корона, што није било предвиђено у препорукама Института за јавно здравство Републике Српске. Након проведеног тестирања једно лице је позитивно на вирус корона, што је разлог за привремену забрану рада. Сва дјеца која су боравила у групи са зараженим васпитачем ће такође бити тестирана, њих осморо, као и друга дјеца која су била са њим у контакту. Наложено је да Одјељење за привреду и друштвене дјелатности и комунална полиција појачају мјере контроле о поштивању прописаних мјера Института за јавно здравство Републике Српске свих правних субјеката, који су након ублажавања мјера почели са радом.

„Нажалост, у нашем Дјечијем обданишту је  један васпитач заражен вирусом корона. Ми смо јуче одмах засиједали и донијели одлуку о затварању. У установи су примјењиване  све мјере и препоруке Института за јавно здравство, које су контролисане од стране општинског и републичког  инспектора. Поред тих мјера, ми смо 7. маја, прије отварања вртића, замолили директора Дома здравља да се изврши тестирање васпитача, што није било обухваћено препорукама Института. Јуче је потврђено да је од 24 тестирана лица једно заражено вирусом корона. Данас смо замолили да се хитно тестирају дјеца која су боравила са зараженим васпитачем, те да се  понове тестови код осталих васпитача. Сматрам да смо овим можда избјегли заразу шире размјере. Нисам ово очековао и јако ме погодило. Хигијенско – епидемиолошка служба ће бити истрајна у намјери да сазна на који начин је дошло  до заразе како би се могло даље поступати“, истакао је начелник Крекић.

„Од почетка пандемије у Модричи је тестирано преко 250 лица, од чега је код 14 изолован вирус корона. На захтјев Штаба за ванредне ситуације тестирали смо и раднике Дјечијег обданишта, њих 24, а код једног је изолован вирус корона. У Дјечијем обданишту су испоштоване све мјере превенције које  је прописао Институт за јавно здравство“, изјавио је директор Дома здравља Дарко Стефановић.