Сједница Општинског штаба за ванредне ситуације одржана је данас, 4. јуна  2020. године  са почетком у 09,00 часова. Сједници су поред чланова Штаба присуствовали  в.д.  директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић, замјеник Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић и епидемиолог Дома здравља Модрича др Слободанка Симић.  Сједница је сазвана због погоршане епидемиолошке ситуације на подручју локалне заједнице. Командант Штаба информисао је присутне да  је  јуче потврђен позитиван налаз на вирус корона за 23 лица. Из тог разлога фабрика у којој су радила заражена лица је затворена у наредних 14 дана. Од почетка пандемије у Модричи на вирус корона тестирано је 682 лица. Од укупно 56  заражених, 51 особа  је у фази лијечења, а петоро је нажалост преминуло.  Под здравственим надзором налази се 179 лица, а за 1073 је истекао здравствени надзор. Штаб је на сједници донио одређене закључке које се тичу појачане контроле ношења маски у затвореном и држања социјалне дистанце. У наредном периоду вршиће се дезинфекције јавних површина, улаза и стубишта, старачких домова, играоница, игралишта и других простора. Када је у питању аутобуски превоз вршити контролу броја путника. Институт за јавно здравство Добој ће помоћи у одређеним активностима како би  ситуација била под контролом.

„У предходном тестирању у Модричи имамо 23 позитивна лица, што показује да се појавило локално жариште. Епидемиолошка служба у Модричи је већ предузела одређене активности на идентификацији свих контаката који долазе из тог жаришта и све друге активности које су неопходне да се предузму у наредном периоду. Институт за јавно здравство Добој ће помоћи у одређеним активностима како би  ситуација била под контролом. Ово се могло десити било гдје у Републици Српској. Одговорност је на појединцима. Мора се користити заштитна опрема, водити рачуна о личној хигијени, вршити дезинфекцију радног мјеста, јер то су најважније мјере. Дом здравља ради јако добар посао. Пратићемо како ће се ситуација даље одвијати“, рекао је директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

„Данас нам је у посјету дошао директор Института за јавно здравство са својим  сарадником да разговарамо о једној немилој теми, а то је број новозаражених на подручју наше општине. Ради се о 23 лица која су запослена у једној фабрици и то је заиста много за један мали град. Прорадило је ново жариште и ми морамо предузети све потребне мјере. Олакшавајућа околност је што су то углавном млада лица и надам се да неће имати јаке симптоме. Вршиће се тестирања лица која имају симптоме и тестирање контаката. Простор гдје је откривена зараза ће се комплетно дезинфиковати, а вршиће се и дезинфекција јавних површина и других простора. Комунална полиција и здравствени инспектор ће вршити појачану контролу у фабрикама ради контроле поштовања мјера. Мјере се морају поштовати, јер непоштовање, све нас је можда и довело у ову ситуацију. Имаћемо ригорозне мјере да пробамо превазићи новонастало стање“, истакао је начелник Крекић.