У мјесној заједници Модрича 5, данас, 17. децембра 2020. године уручена су рјешења и  кључеви за станове у новосаграђеном објекту од „Петнаест станова“. У објекат ће се уселити 15 породица,  које су до сада користиле колективни и алтернативни смјештај или су биле у потреби за рјешавање стамбеног питања кроз социјално становање. Рјешења и кључеве корисницима уручили су министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Босне и Херцеговине Милош Лучић, в.д. директора  Републичког секретаријата за расељена лица и миграције  Љубо Нинковић и начелник општине Модрича Младен Крекић, а након тога пресјекли свечану траку.

Данашњим чином потпуно је окончан пројекат „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења“ у општини Модрича.

Кроз пројекат  ЦЕБ 2, који је реализовало бивше Министарство за избјеглице и расељена лица у Влади Републике Српске, а потом Републички Секретаријат за расељена лица и миграције у сарадњи са локалном заједницом, првобитно је саграђен комплекс од 22 стамбене јединице, које су такође намијењене за непрофитно социјално становање, а усељене су у децембру 2018. године.

Вриједност уговорених радова за нову зграду је 991.518,60 КМ без ПДВ-а, а за опремање стамбених јединица је обезбијеђено додатно 89.615 КМ без ПДВ. Општина Модрича на име: обезбјеђења локације, израде пројектно-техничке документације, прикључака на инфраструктуру, техничког пријема и уплањивања објекта обезбиједила је и исплатила 127.796,64 КМ. Новосаграђени објекат располаже са укупно 728,09 м2 стамбеног простора у приземљу и на два спрата. На свакој етажи налази се по пет станова површине од 39.96 до 70,1 м2, док је уз саму зграду саграђен помоћни објекат са оставама и свака стамбена јединица има своју оставу. У згради се, такође налази потпуно опремљена и спремна за пуштање у рад котловница на пелет.

Сви станови опремљени су основним намјештајем и бијелом техником. По структури ријеч је о: три једноипособна стана, два двособна, осам двоипособних, једном трособном и једном троипособном стану. Станови су дио стамбеног фонда општине Модрича и служе за непрофитно социјално становање, што се односи на помоћ друштвене заједнице у обезбјеђивању хуманог начина становања грађанима који то питање не могу  самостално ријешити.       

„Пресрећан сам што је данас петнаест породица добило кров над главом. Ако је мени такав осјећај, замислите како је тек њима. Станови имају све услове за нормалан живот.  Захвалио бих се свим учесницима на реализацији овог заиста предивног и хуманог пројекта“, изјавио је начелник Општине Младен Крекић.

“Задовољство ми је што смо реализацијом овог пројеекта збринули петнаест породица. Проблем колективног и алтернативног смјештаја у Модричи је данас потуно ријешен. Ми заједно са министарством на нивоу БиХ, Фондом за повратак Бих и локалним заједницама радимо на рјешавању овог проблема гдје год је то могуће“, рекао је  в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љубо Нинковић.

Пројекат „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2“ финансира Босна и Херцеговина  кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе уз учешће локалних заједница. Допринос и подршку реализацији овог, заиста великог пројекта, дали су и УНХЦР и ЦРС. ЦЕБ 2 се реализује у 45 градова и општина у Босни и Херцеговини у којима је у 121 колективном центру на почетку реализације пројекта живјело 7.200 лица. Планирана је изградња укупно 2.611 стамбених јединица у 82 објекта. Комплетним пројектом координира Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

„Пројектом ЦЕБ 2 планирано је да се до краја 2022. године затворе сви колективни и алтернативни центри на подручју Републике Српске. Министарство за људска права и избјеглице константно улаже у Модричу. Заједно са овим пројектом уложено је око седам милиона конвертибилних марака“, истакао је министар Милош Лучић.

„Не могу вам ријечима описати како се данас осјећам. Након 28 година имам свој кров над главом. Захвалио бих се свима који су омогућили да нам се сан оствари“, рекао је Синиша Благојевић, корисник стана.

„У Модричу сам дошао из Маглаја, као избјегло и расељено лице. Данас је за мене и моју петочлану породицу јединствен дан који нећемо никада заборавити“, истакао је Ненад Мишић, корисник стана.