У самом центру града, на око 1000 m² смјештен је и Српски културни центар (СКЦ), средиште културно-умјетничког изражаја, инспирација и подршка свима који су жељни духовне испуњености и надахнућа. СКЦ располаже са тзв. Плавом салом која може да прими 250 особа, идеалном за организовање конференција и сценских перформанса било које врсте.

skc2Поред Плаве сале ту су и мање просторије, капацитета до 50 особа, у којима се обично одржавају књижевне вечери, јавне трибине, радионице, семинари те разне промоције. У самом холу, као и ходницима Српског културног центра излажу се слике као и остали умјетнички предмети попут ручних радова, икона, предмета нађених приликом археолошких ископавања и свега онога што обично можемо да видимо у галеријама и музејима.

У склопskc5у СКЦ-а налази се и градска библиотека са око 35.151 наслова, као и Кино сала која је идеална за одржавање филмских и позоришних пројекција, као и концерата и разних других програмских садржаја. Такође у склопу СКЦ-а постоји и радио Републике Српске-Студио Модрича који се свакодневно емитује у периоду од 8 – 12 часова на фреквенцији 107,6 MHz. Више о Српском културном центру можете видјети на www.skcmodrica.com.

Културно-умјетничко друштво „Модрича“

Велики допринос култури Модриче даје Културно-умјетничко друштво „Модрича“. Друштво је основано 26. новембра 2007. године са циљем очувања културног и умјетничког наслијеђа народа Босне и Херцеговине. Циљ Друштва је да настави традицију Културно-просвјетног друштва Просвјета које је основано у Модричи далеке 1902. године, а које је због због посљедњег рата привремено било угашено. Рад КУД-а се огледа кроз развој различитих видова стваралаштва:

Књижевно стваралаштво
На подручју општине постоји више субјеката која се на организован начин баве развојем књижевног стваралаштва као што су: Српски културни центар, Народна библиотека Вук Караџић, Омладински књижевни клуб „Младост“, литерарне секције у основним и средњим школама. Друштво је своје активности усмјерило на подршку и учешће у програмима које организују наведени субјекти:књижевне вечери, промоције књига, издавање књижевних дијела, наградни конкурси.

Ликовно стваралаштво
Друштво је своје активности усмјерило на подршку и учешће у програмима које организују Српски културни центар, Удружење ликовних стваралаца и ликовне секције у школама као што су сликарске изложбе, наградни конкурси, такмичење у уличном цртању.

Сценско стваралаштво
При Српском културном центру од 1993. године дјелује Драмскорецитаторска секција која је оснивањем друштва ушла у његов састав.У раду секције учествује једанаест средњошколаца и исто толико основаца.У протеклој години су јавно приказали три програма за које је друштво обезбједило просторне услове, стручни надзор, костиме и сценске реквизите.

Музичко стваралаштво
У оквиру Друштва у марту 2008. године основана је Етно група „Вида“ са задатком да ради на афирмацији и популаризацији националног етно мелоса. Захваљујући ангажовању чланова групе и Управног одбора обезбјеђени су просторни услови, костими и накнада за стручни рад тако да група може несметано функционисати. Више о Етно групи „Вида“ можете прочитати овдје.

Плесно стваралаштво
Плесна група мажореткиња формирана је у септембру 2007. године уз изузетно залагање општине Модрича, посебно Одјељења за привреду и друштвене дјелатности. Група је од оснивања Друштва његов колективни члан и броји тридесет шест дјевојчица различитог узраста. Више о Модричким мажореткињама можете прочитати овдје.

Фолклорно стваралаштво
Фолклорна секција при Српском културном центру формирана је 11. марта 2005. године а од оснивања Друштва његов је члан. Секција ради са три узрасне групе са укупно 122 члана. Имала је четрнаест јавних наступа на подручју општине и десет у другим градовима са пет кореографија поводом друштвених, културних и забавних манифестација. До сада су обезбијеђена четири комплета народних ношњи. Секцији недостаје властито озвучење и оркестар који би пратио њене јавне наступе.

Поред КУД-а Модрича на простору општине Модрича у развоју културе учествују и следећа Културно умјетничка друштва:
– КУД „Милошевац“, Милошевац,
– КУД „Завичај“, Модрича,
– КУД „Зоран Томушиловић Дуго Поље – Ботајица“, Дуго Поље и Ботајица,
– КУД „Шевко Авдић“, Таревци,
– КУД „Требава“, Копривна,
– КУД „КУД Врањак“, Врањак,
– КУД „Актив 4“, Модрича
– КУД „Савка Мачак“, Скугрић