Природне атракције

Географски положај општине Модрича чини ово подручје вриједним природним наслеђем с обзиром да је ријеч о ријетком конгломерату планинских и равничарских цјелина. На подручју општине додирују се обронци балканских Динарида,планина Требава и Вучијак са Панонском низијом – Посавином при чему се распон надморске висине креће од 90 до 644 метра.

Један од најперспективнијих природних ресурса је Дуга Њива- излетиште и ваздушна бања на планини Требава која се протеже на надморској висини од 400 до 644 метра. Дуга Њива богата је бјелогоричним и црногоричним шумама, нетакнутим изворима питке воде, разноврсним биљним и животињским свијетом са сталним ваздушним струјањима која представљају важан терморегулациони фактор због којег је ваздух увијек чист. Захваљујући богатој вегетацији, која га оплемењује ваздух овдје има дејство природног аеросола. Љети је излетиште на Дугој Њиви погодно за камповање, излете, шетње,бициклизам, сакупљање љековитог биља, лов и риболов, док је у зимском периоду идеална за уживање у сњежним активностима. Прошле године инвестицијом Владе Републике Српске асфалтиран је пут према Дугој Њиви у два правца дужине 16.905. метара. Повезивање Модриче са Дугом Њивом представља важан почетни импулс у развоју свеукупног подручја Требаве, првенствено сеоског и рекреативног туризма.

Поред планине Требава важно је истаћи и значај планине Вучијак.Ова планина такође је богата јаким изворима питке воде, шумама и пропланцима, пејзажима.На планини Вучијак истиче се локалитет познат под називом “ Липа „гдје се налазе црква и спомен обиљежје из протеклог рата.

Од природних атракција битно је истакнути ловне и риболовне потенцијале. На подручју ловне површине у износу од 29.432 хектара на равничарским и брдским предјелима најзаступљеније врсте дивљачи су срна, зец, фазан, дивља свиња, дивља патка а у равничарским ловиштима препелица. Ловачким ресурсима управља Ловачко удружење “ Мајна“ које на располагању има 2 ловачке куће и 7 ловачких колиба. Распрострањеност мањих и већих водених токова богатих рибом и ријечним раком пружају могућност за развој риболовног туризма. Риболовни потенцијал представља ријека Босна која у дужини од 31 километар протиче кроз модричку општину , језера површине око 10 хектара у Модричком Лугу и низ брских рјечица. Спортско- риболовно друштво “ Оптима “ брине се за порибљавање вода, уређење језера и заштиту од криволова.

Културно историјске атракције

Археолошки докази присуства човјека на овим просторима досежу још у доба палеолита, старијег каменог доба од око 45.000 – 15.000 година п.н.е. Докази тог периода откривени су на локалитету Градине у Дугом Пољу и Ждралово Брдо у Кладарима. Многобројна су налазишта старих некропола. Једно од најстаријих гробља из средњег вијека је Гричко гробље у Дугом Пољу, Старо гробље у Добрињи и Маџарско гробље у Врањаку. На сјеверном рубу висоравни Дуге Њиве налазе се у темељима очувани остаци утврђења Градац. Ово је мало утврђење чији је плато на гребену широк 6-8 метара а растојање између два попречна рова је од 20 до 25м. Пронађени дијелови наше домаће керамике зрелог средњег вијека указују да је тврђава кориштена од 13. до прве половине 16. вијека. Изворно име ове тврђаве је непознато. Локално становништво назива га Градац.

На планини Требава у селу Бабешница на локалитету Ћелије или Ћелија налазе се трагови најстарије хришћанске цркве. Хришћанске цркве наслеђивале су стара многобожачка светилишта те је на овом мјесту према предању поштован култ божанства плодности гдје су се светковине одржавале у вријеме љетне дугодневнице. Име Требава долази од старословенске ријечи „требва“ што значи жртвеник многобожачки, мјесто гдје се приноси жртва. На руском језику значење ријечи је олтар. Старословенско божанство плодности и успомена на њега сачувани су у називима околних требавских поља, рјечица и висова.

Стари град Добор са својом Добор кулом представља симбол града. Налази се на лијевој обали ријеке Босне око 4 километра узводно од Модриче. Саградио га је Иваниш Хорват између 1387. и 1388. године у виду утврђена са двије куле. Због стратешког положаја Добор је кроз историју бивао више пута изложен освајањима и пустошењима.На локалитету града Добор откривено је и седам археолошких слојева из металног доба која му дају на значају.

Прекретницу у развоју туризма општине Модрича представља и проглашење цркве Светог Лазара и Светих Српских Новомученика на Дугој Њиви 2007. године у манастир, чиме је ово подручје постало један од религијских центара Републике Српске.

Када се говори о муслиманском наслеђу у граду постоји објекат једнодомне грађе овалног облика којег у народу називају турбе. Ово је мјесто на којем је саграђена гробница извјесном турском бегу који је на почетку 18. вијека погинуо. Објекат је у изузетно добром стању са уређеним двориштем и оградом, а најчешће је посјећен током мјесеца Рамазана када се на прозорима турбета и око њега пале свијеће.

У самом средишту града налазе се два споменика. Један од споменика у парку подигнут је у част незнаном јунаку из НОР-а. Преко пута зграде Скупштине општине Модрича смјештен је споменик посвећен палим борцима за Републику Српску.

Из парка се са стране окренуте ка центру града излази у тзв. Пјешачку улицу, модрички корзо, дугу око 300 m, затворену за саобраћај, дуж које се простиру разноразне продавнице, занатске радње, кафићи и ресторани. Улицу „чувају“ стабла кошћеле која је чине алејом, омиљеним шеталиштем Модричана и гостију града.

У центру града, на Тргу др Милан Јелић, на око 1000 m² смјештен је Српски културни центар (СКЦ). У оквиру Културног центра налази се Плава сала капацитета 250 особа, намјењена за организовање конференција и сценских перформанси. Поред плаве сале на располагању су и мање просторије капацитета до 50 особа у којима се одржавају књижевне вечери, јавне трибине, радионице, семинари и разне промоције.У самом холу и ходницима излажу се слике и остали умјетнички предмети попут ручних радова, икона, предмета нађених приликом археолошких ископавања и др. У склопу СКЦ-а налази се градска библиотека са око 32.000 наслова као и кино сала.