Модрича је град са традицијом у развоју индустрије. Поред Рафинерије уља која је главни покретач развоја привреде и заштитни симбол града по коме смо познати у цијелој Европи, у Модричи су развијене и друге гране индустрије као што су обућарска, текстилна, хемисјка, дрвна, производња хране, пића и друге.

Рафинерија уља заузима доминантно мјесто у индустријској производњи по резултатима и броју запослених. Рафинерија је снажно и успјешно привредно друштво, чијих је 75,65% акција у власништву руске компаније „Нефтегазинкор“ ОЈСЦ. Сталним унапређењем својих пословних процеса прати захтјеве произвођача моторних возила и других машина и опреме, те важеће европске стандарде у области нафтне индустрије. Она је не само  носилац развоја и запошљавања већ и привредни капацитет који је основа за развијање многих малих бизниса, као пратећих дјелатности (производња пластичне и металне амбалаже, папирних етикета, производња производа од парафина…).

rafinerija_02

Обућарска индустрија је значајан носилац запошљавања у општини Модрича која запошљава више од 700 радника. У Модричи постоји неколико предузећа која се баве производњом обуће а нека од њих већ послују у сарадњи са страним компанијама: ДОО Алфа ( које ради за компанију  “FERDINAND RICHTER” GmbH из Аустрије), док  АД Комо и ДОО Thema са старним инвеститорима сарађују кроз „lohn“ послове (АД Комо са  компанијом „RELAXSCHOE“ Италија и ДОО Thema са компанијом  „THINK SCHUHWERK“ Аустрија) .

kozna_industrija_01Остале гране индустрије: Поред ове двије гране индустрије које су најзначајније и које запошљавају највећи број радника, у Модричи је заступљена и хемијска индустрија, метална индустрија, производња хране и пића, прерада дрвета, пластике и папира. Захваљујући Општини која је плаћала закуп штанда, већ неколико година модрички привредници који се баве производњом су учествовали на Сајму грађевинарства и енергије у Бечу на коме су излагали и презентовали своје производе и на тај начин посјетиоцима из цијеле Европе представили Модричу као традиционално индустријски град.