У Средњошколском центру „ Јован Цвијић“, данас,  25. марта, организована је  промоција пројекта „Адаптација мултифункционалне сале“. Промоцији  су присуствовали Његова Екселенција амбасадор Краљевине Норвешке господин Olav Reinertsen са сарадницима, представници УНДП-а, начелник општине Јовица Радуловић са сарадницима, представници СШЦ Јован Цвијић“ и извођач радова.

Општина Модрича једна је од општина које учествују у пројекту „Бољом управом до бржег економског раста (ЕГГ)“ који је финансијски подржан од Владе Краљевине Норвешке, а имплементиран од стране Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини.

Циљ пројекта је препознавање потреба за даљим јачањем локалног развоја кроз оснаживање повољног пословног окружења, побољшање квалитета инфраструктуре и јавних услуга које се нуде грађанима Општине Модрича.

У оквиру ЕГГ-а реализован је пројекат „Адаптација Мултифункционалне сале у Модричи“ која се налази у Средњошколском центру „Јован Цвијић“ у Модричи.

Свечану врпцу пресјекли су амбасадор, начелник Радуловић и директорица школе.

Укупна вриједност радова износи 217,968.74 КМ (без ПДВ-а), од чега је Општина Модрича обезбиједила 70.000 КМ, а 147.987,74 Влада Краљевине Норвешке.

Обзиром да пројектом није набављен намјештај и опрема, 25.01.2022. године је упућен допис УНДП-у са молбом да нам помогне финансирати овај дио пројекта, чиме би се пројекат у потпуности реализовао.

„Одушевљен сам и поносан што сам данас у Модричи и присуствујем отварању. Оно на чему моја амбасада ради и ја лично тиче се питања младих. Ова држава има огроман проблем, а то је проблем одлива мозгова. То је питање на коме међународна заједница треба да ради, али не може сама. То зависи од политичара и од оних који доносе одлуке у овој земљи. Морају се створити услови да млади остају у земљи и да своје сјајне умове овдје искористе. Оно што бих такође нагласио је податак да се у БиХ 0,2 % бруто друштвеног производа користи за истраживање и развој, а у у остатку Европе се користи преко 2%. Захвалан са представницима локалне власти и осталима што смо заједно успјели да реализујемо један заиста користан пројекат“, истакао је амбасадор.

„Ово је један заиста један импозантан и мултифункционалан  објекат за средњошколски центар и за Модричу. Захвалан сам програму УНДП и Краљевини Норвешкој, која је уложила средства, уз наше суфинансирање. Надам се да ћемо уз помоћ УНДП пројекат комплетно реализовати. Како и рекоше ученици, на овом мјесту ће се одржавати сједнице омладинског парламента, родитељски састанци и други догађаји. Веома сам поносан као начелник, али и као бивши ученик ове школе на објекат који је од вишеструког значаја“, рекао је начелник Радуловић.

Предсједница Савјета ученика Оливера Ристић и представник Омладинског парламента Горан Новаковић захвалили су се донаторима и истакли да је корист од адаптираног објекта заиста велика, те да ће им бити олакшане школске и ваншколске активности.

„Данас је посебан дан за све нас који радимо и учимо у овој школи. Остварио се наш сан, јер овај простор стоји неискориштен око 30 година. Сада имамо прилику да овдје организујемо догађаје који окупљају већи број лица, него што може да прими једна учионица“, изјавила је Новка Марковић, директорица школе, која је учесницима у пројекту уручила захвалнице.