Дан побједе над фашизмом, 9.мај у Модричи je обиљежен  полагањем вијенаца испред Споменика погинулим жртавама фашистичког терора у Градском парку.

Цвијеће на Спомен костурницу положили су представници oпштине Модрича Удружења Субнор-а, народни посланици у Влади Републике Српске, те представници јавних предузећа, установа, удружења, политичких партија и остали присутни.

Модрича је дала велики допринос у Народо-ослободилачком рату од 1941-1945. године. У јединицама НОР-а налазило се око 950 бораца, од којих је 270 погинуло.

Начелник општине Јовица Радуловић је са данашњег обиљежавања упутио поруку мира и толеранције, те истакао да је дијалог једини начин за рјешавање проблема.  „Великим бројем писутних суграђана Модрича је показала да његује традицију ослободилачких ратова. Наша обавеза је да будуће генерације доводимо овдје, држимо историјски час и преносимо историјске чињенице, јер људи са нашег простора су дали велики допринос у борби против фашизма“, рекао је начелник.

О значају датума говорио је магистар историје Ђорђе Нијемчевић. „У знак сјећања на погинуле борце из НОР-а грађани Модриче подигли су   овај споменик у Градском парку, у којем су похрањене кости 114 бораца”,  истакао је Нијемчевић.