Jedanaesti Međunarodni sajam privrede Modriča 2022., otvoren je danas, 8. septembra i trajaće dva dana. Održava se u JU Kulturno sportskom centru, a dio sajma iz oblasti poljoprivrede smješten je na poligonu ispred sportske dvorane. Organizatori su opština Modriča i Razvojna agencija opštine Modriča, u saradnji sa modričkim privrednicima, preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima, a ove godine po prvi put partner u organizaciji sajma je i Kraljevina Norveška.

Sajamske manifestacije su mjesto gdje se oživljavaju određene poslovne aktivnosti, promoviše preduzetništvo i sklapaju poslovni ugovori. Pogodna su mjesta za razmjenu iskustava, obnovu kontakata sa poslovnim partnerima, upoznavanje novih partnera i zaključivanje ugovora, te prezentaciju proizvoda i usluga izlagača.

Sajam je zvanično otvorio načelnik opštine Jovica Radulović,  te sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinerstenom i predstavnikom Norveško- Bosanskohercegovačke poslovne asocijacije NBBA Morritzom Olssonom presjekao svečanu traku.

Otvaranju sajma prisustvovali su poslanik u Predstavničkom domu BiH Mirko Šarović, poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, načelnici susjednih opština, predstavnici Zanatsko-privredne komore, odbornici u Skupštini opštine Modriča, predstavnici ustanova, preduzeća i udruženja, izlagači i brojni posjetioci.

Prema riječima direktorke Razvojne agencije opštine Modriča Snježane Vujić, na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge je predstavilo ukupno  240 izlagača, 140 iz oblasti privrede i 100 iz oblasti poljoprivrede, iz Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

„Svi izlagači su zaita ponudili maksimum. Ono što me posebno raduje je to što je zemlja partner,Kraljevina Norveška, prisutna u punom kapaciteta na zajedničkom štandu sa Opštinom i Agencijom. U narednom periodu oni će predstaviti svoje razvojne kapacitete  i sve mogućnosti gdje naši privrednici iz Republike Srpske i BiH mogu da sarađuju sa Norveškom. Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom virusa korona organizovali smo sajam koji već broji rekordan broj posjetilaca. Nadam se da će se postići dobri poslovni aranžmani, jer smo se potrudili da  uslove za to“, istakao je načelnik Radulović.

„Oduševljen sam sajmom u Modriči. Ovo je sjajna prilika da se pokažu mali porodični biznisi. Naravno da me raduje i to da je zemlja partner Norveška, koja mnogo ulaže u BiH i Republiku Srpsku, posebno u oblasti poljoprivrede i zaštite prirodne okoline. Kroz život sam se mnogo bavio pitanjem ekonomije i biznia, tako da mi je sve ovo blisko. Među izlagačima su moji brojni prijatelji i drago mi je da sam imao priliku da ih pozdravim i podržim. Ovi ljudi su ti koji ovu zemlju mogu da izvuku iz krize, kako političke, tako i ekonomske. Naravno da im treba pomoći, a siguran sam da je opština Modriča za to opredijeljena, ali im je potrebna i podrška republičkih nadležnih institucija“, izjavio je Mirko Šarović.

Na zajedničkom štandu ambasade Kraljevine Norveške u BiH, opštine Modriča i Razvojne agencije upriličena je prezentacija poslovnih aktivnosti Norveško – Bosanskohercegovačke poslovne asocijacije NBBA.

„Ponosan sam i oduševljen što sam ponovo u Modriči. Već smo uspostavili značajne poslovne veze između Modriče i Norveške, kao i u regiji, a nastavićemo i dalje da radimo na tome. Postoje značajni potencijali u području informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljive energije, ali i u oblasti tradicionalnih industrija, kao što su drvna i metalna“, rekao je ambasador Reinersten.

Prvog dana  sajma proglašeni su pobjednici izložbe stočarstva i uručene nagrade:

Za kategoriju junica nagrađeni su:

  1. Mjesto – Zuhrudin Zilić
  2. Mjesto – Milenko Kerić
  3. Mjesto – MK Kompani

Halid Zili nagrađen je za kolekciju junica.

U Kategoriji krava:

  1. Mjesto – MK Kompani
  2. Mjesto – Izudin Zilić
  3. Mjesto – Jovo Stević.

Šampionka sajma je krava Jove Stevića.

Program je obogaćen nastupom Etno grupe „Vida“.