У Српском културном центру (СКЦ), данас, 6. априла одржана је свечаност на којој су проглашени најуспјешнији радови на Конкурсу „Најљепше васкршње јаје 2023. године“ и награђени аутори. Конкурс већ готово три деценије проводи СКЦ у сарадњи са Српском православном црквом, основним школама, Дјечијим обдаништем и Дневним центром, а под покровитељством општине Модрича.

Аниматор културе у СКЦ Озрен Савичић је истакао да је након проведених селекција у школама и дјечијим установама допремљено 167 експоната рађених у различитим техникама са разноврсним и маштовитим мотивима, па је жири имао тежак посао да изабере најуспјешније радове.

У категорији ученика основних школа „Свети Сава“ и „Сутјеска“ награђени су:

  1. Николина Стојановић, ученица петог разреда ОШ „Сутјеска“,
  2. Јана Тривић, ученица петог разреда ОШ „Свети Сава“, Копривна и
  3. Дарко Лазић, ученик трећег разреда ОШ „Сутјеска“.

Код малишана предшколског узраста најуспјешнији су били:

  1. Софија Ливњак, ЈПУ „Наша Радост“,
  2. Мија Ђурђевић, ЈПУ „Наша Радост“ и
  3. Маја Поповић, ЈПУ „Наша Радост“.

У категорији Дневни центар „Сунце Обервалиса“ награђени су:

  1. Бењамин Живковић
  2. Марко Трепић
  3. Слађан Бабић.

Одлуком жирија додијељене су и награде за најбољу идеју и најбољи рад урађен на традиционални начин шарања јаја. За најбољу идеју награђен је групни рад „Хвала Вуку за азбуку“ ученика ОШ „Сутјеска“ из МЗ Модрича 5, док је за традиционални начин шарања јаја награђена Марија Саиловић, ученица трећег разреда ОШ „Свети Сава“.

Учитељица Миња Илић је истакла да је идеја за рад „Хвала Вуку за азбуку“ настала спонтано, јер ученици ове године уче писана чирилична слова, те да су својим радом жељели да пренесу поруке: „Чувајмо ћирилицу“ и „Пиши као што говориш – читај како је написано“.

На пригодној свечаности наступили су чланови Аматерске сцене младих, који су поводом 2. априла, Свјетског дана дјечије књиге и 23. априла, Свјетског дана књиге причали бајке, рецитовали стихове и пјевали пјесме.

Награде је уручила Тамара Евђић, замјеник начелника општине Модрича.

Такође, проглашени су и награђени најактивнији читаоци Народне библиотеке „Вук Караџић“. На Одјељењу за одрасле за најактивнијег читаоца проглашена је Лубица Ђурић, а на Одјељењу за дјецу Кристина Ђурић, ученица деветог разреда ОШ „Сутјеска“.