U Republiku Srpsku proteklih  dana stiglo je 800 srpske djece sa Kosova i Metohije u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji se organizuje jedanaesti put. Opština Modriča zajedno sa osnovnim školama  “Sveti Sava” i “Sutjeska”  je tradicionalno uzela učešće  u projektu.

Ove godine, Modriča je ugostila učenike Osnovne škole „ Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice. Trideset sedam učenika boraviće u gostima kod svojih vršnjaka iz naše opštine u periodu od 24. juna do 1. jula.  Opština Modriča je obezbijedila i smještaj za četiri nastavnika i jednog vozača iz  pomenute škole.

Načelnik opštine Jovica Radulović sa saradnicima organizovao je danas, 26. juna, prijem dobrodošlice u Srpskom kulturnom centru.

„Posebno mi je drago što smo djecu sa Kosova i Metohije ugostili u periodu kada organizujemo svečanosti povodom Dana naše opštine, Vidovdana. Zaželio sam od domaćina kod kojih su djeca smještena da im  omogućimo nezaboravan boravak. Na ovakav način se stvaraju trajna prijateljstva, a čovjek je bogat onoliko koliko ima prijatelja“, istakao je načelnik.

Neformalno udruženje građana „Jedni za druge“ Modriča organizovalo je akciju prikupljanja novčanih sredstava od građana dobre volje  i za jedan dan prikupili su iznos koji je bio dovoljan da se  za 37 djece uruči po 50 KM, na ime džeparca. Akcija i dalje traje, a preostali prikupljeni iznos, kao i džeparac koji će obezbijediti Opština Modriča biće im uručen kada budu krenuli nazad, svojim kućama .

Djevojčice iz Kosovske Mitrovice, Bogdana Šmikić i Vida Radović, istakle su da su prezadovoljne dočekom, te da su sigurne da će ponijeti najljepše utiske iz Modriče.

U sklopu posjete, zajedno sa školama organizovaće se mnogobrojne zajedničke aktivnosti djece. Posjetiće manastir na Dugoj njivi, Sportsko- rekreativni centar u Riječanima, boraviti na modričkom bazenu, prisustvovati manifestacijama koje se organizuju povodom Dana opštine Modriča, te prijemu u Vladi Republike Srpske.