U krugu poljoprivrednih apoteka “Novaković trade” u Skugriću i  “Novoprom” u Miloševcu, danas, 14. jula, postavljene su jumbo vreće za prikupljanje ambalažnog otpada od pesticida, koji se koriste u poljoprivredi.

Osim postavljanja vreća, proizvođačima je podijeljen i promotivni materijal u vidu brošure koja se odnosi na pravilno ispiranje i skladištenje ambalaže od pesticida.

Aktivnosti se odvijaju u okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH“. Projekat implementira UNDP u Bosni i Hercegovini, a finansiran je od strane Vlade Švedske. Navedene aktivnosti su provedene u saradnji sa Odsjekom za poljoprivredu opštine Modriča.

Nezbrinuti ambalažni otpad od pesticida šteti našoj životnoj sredini. Posljedice zagađenja su vidljive u zemljištu, vodnim tokovima i biološkom svijetu. Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada u poljoprivredi smanjuju se količine štetnog otpada, štedi se novac, stvara se kvalitetna osnova za recikliranje i poboljšava se ambijent za zdravu životnu sredinu i zdravlje ljudi.