Četvrta panel diskusija u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, održana je danas, 13. marta, u Kino sali Srpskog kulturnog centra.

Kroz izlaganje panelista: Jovice Radulovića, načelnika opštine Modriča, Nermine Hadžimuhamedović, koordinatorke projekta u  Gradačcu, Mileta Purića, predsjednika Mjesne zajednice  Modriča 5, Adnana Fejzića, predsjednika  Mjesne zajednice Vida 2 i Bojane Kurešević, predstavnice Udruženja žena „Iskra“ Modriča, ukazano je na ulogu i značaj mjesnih zajednica ne samo za lokalnu sredinu, nego i za Bosnu i Hercegovinu uopšte.

Panel je ujedno bio prilika da se uloga mjesnih zajednica prikaže kroz doprinos lokalnoj kulturi, ekonomiji i socijalnom životu, ali i značaj u identifikacji ključnih izazova i mogućnosti za njihovo unapređenje.

Prikazan je i referentni video materijal o realizovanim aktivnostima u sklopu II Faze projekta na području opštine Modriča.

„Prezadovoljan sam realizacijom projekta, kao i događajem koji je danas upriličen. Hvala UNDP koji je odabrao Modriču, u kojoj se projekat realizovao u naših osam mjesnih zajednica. Značaj projekta je veliki, jer se direktno odnosi na korisnike, za održivost života u mjesnim zajednicama. Vjerujem da ćemo svi zajedno iznaći mogućnosti  i sredstva da uđemo u treću fazu projekta, gdje bi bile obuhvaćene i druge mjesne zajednice. Druga važnost projekta je da smo obučili ljude unutar mjesnih zajednica da pišu projekte“, istakao je načelnik.

Skup je organizovan u okviru projekta UNDP-a „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske i Švedske, s ciljem promovisanja razumijevanja i podrške pozitivnim promjenama za budućnost.

Na području opštine Modriča projekat je realizovan u mjesnim zajednicama: Modriča 5, Skugrić, Miloševac, Dugo Polje i Tarevci, gdje su realizovani infrastrukturni projekti uz opremanje društvenih domova, te u nešto manjem obimu u mjesnim zajednicama: Borovo Polje, Čardak, Garevac i Koprivnska Trebava. Ukupna ulaganja u Fazi II iznose 319.418,45 KM, od kojih je opština izdvojila 120.433,45, a iz projekta je obezbijeđeno 198.985 KM.