Тридесет четврта редовна сједница Скупштине општине Модрича, одржана је данас, 23. маја 2024. године. Сједници су присуствовала 22 одборника, а рaзматран је сљедећи

Д  н  е  в  н  и     р  е  д

  1. Извод из записника са 33. сједнице Скупштине општине Модрича од 18. априла 2024. године.
  2. Информација о реализацији закључака, иницијатива, приједлога и питања, клубова одборника, одборничких група и одборника Скупштине општине Модрича.
  3. Приједлог Одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задужењу општине Модрича.
  4. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.ч. 2670/63 к.о. Гаревац, путем усменог јавног надметања (лицитације).
  1. Приједлог Одлуке о замјени некретнина.
  2. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.ч. 67 к.о. Модрича, путем непосредне погодбе ради комплетирања грађевинске честице.
  3. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.ч. 63/3 к.о. Модрича, путем непосредне погодбе ради комплетирања грађевинске честице.
  4. Приједлог Рјешења о именовању замјенског члана Општинске изборне комисије Модрича.
  5. Приједлог Омладинске политике општине Модрича 2024-2028. године.
  6. Извјештај о извршењу буџета општине Модрича за 2023. годину.
  7. Извјештај о кориштењу средстава буџетске резерве у 2023. години.
  8. Информација о стипендирању студената на подручју општине Модрича у 2023. години.
  9. Информација о провођењу протокола о поступку и сарадњи надлежних субјеката на заштити жртава насиља у породици.
  10. Годишњи План систематске превентивне дезинсекције и дератизације на подручју општине Модрича за 2024. годину.
  11. Питања, приједлози и иницијативе одборника.
  12. Разно.

На данашњој сједници одборници су разматрали приједлог Одлуке о измјени одлуке о дугорочном задужењу општине Модрича. Према овој измјени умјесто реконструкције дијела градског парка у вриједности од 150.000 КМ, изградиће се кружна раскрсница код маркета Фортуна у МЗ Модрича 1, чија је вриједност такође 150.000 КМ. Измјена је предложена због настале потребе да се на овој прометној локацији изгради кружни ток, што је и мишљење саобраћајне инспекције, а чиме би се појачала безбиједност и смањио ризик од саобраћајних незгода. Након краће дискусије Приједлог је усвојен већином гласова. Одборници су дискусију водили и по питању Извештаја о извршењу буџета  општине за претходну годину, који је усвојен у износио од 15.890.300 КМ, а након ребаланса, извршеног крајем године, буџетски оквир износио је 16.643.800 КМ. И ова тачка дневног реда усвојена је већином гласова.

„Ситуација у буџету је тешка, али не само у Модричи него у цијелој Републици. У априлу нисмо имали велики прилив у буџет,  од чега се исплаћују плате запослених, али и поред тога општина Модрича послује позитивно. Годишњи извјештај је око 450.000 КМ позитиван“, истакао је  Јовица Радуловић, начелник општине.

Информација о стипендирању студената у 2023.години је усвојена једногласно. У прошлој години износ стипендије је повећан са 100 на 150 КМ, а за студенте који остварују просјек осам и више, и положе све испите из претходне године стипендија износи 195 КМ. У току 2023. било је 148 студената који су остварили право на општинску стипендију, док у овој години то право остварује њих 159. Одборници су усвојили  и Приједлог Омладинске политике општине Модрича 2024-2028., као и информацију о провођењу Протокола о приступању и сарадњи надлежних субјеката на заштити жртава насиља у породици. Према подацима Полицијске станице Модрича у 2023.години  пријављено је 14 случајева насиља у породици, док је Центар за социјални рад запримио 21 обавјештење о насиљу у породици.

„Омладинска политика је увијек важна и битан је документ на основу чега креирамо не само политике младих него и буџете за наредни период“, рекао је начелник.

Остале тачке дневног реда су такође усвојене.