Тридесет пета редовна сједница Скупштине општине Модрича, одржана је данас, 14. јуна 2024. године. Разматран је сљедећи

Д  н  е  в  н  и     р  е  д

  1. Извод из записника са 34. сједнице Скупштине општине Модрича од 23. маја 2024. године.
  2. Информација о реализацији закључака, иницијатива, приједлога и питања, клубова одборника, одборничких група и одборника Скупштине општине Модрича.
  3. Приједлог Одлуке о додјели општинских признања и награда.
  4. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као: к.ч. број: 2671/39 КО Гаревац, путем усменог јавног надметања (лицитације).
  5. Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као: к.ч. број:423/13 КО Модрича, путем усменог јавног надметања (лицитације).
  6. Приједлог Одлуке о додјели стана на привремено кориштење.
  7. Приједлози одлука о избору најповољнијег понуђача за додјелу у закуп пољопривредног земљишта у својини општине Модрича:
    • Пољопривредном произвођачу „Симић агро Лине“ ДОО Гаревац.
    • Пољопривредном произвођачу Фарма „Стевић“ Јово Стевић с.п. Добриња.
    • Пољопривредном произвођачу Јовану (Максо) Вујанићу из Модриче.
    • Пољпоривредном произвођачу Нусрету Ефендићу из Модриче.
    • Пољопривредном произвођачу Жарку Васиљевићу из Модриче.
    • Пољопривредном произвођачу Производња сира „Мали сирко“ Слободанка Крагуљац с.п. Модрича.
    • Пољопривредном произвођачу „Кастелина Српска“ ДОО Модрича.
  8. Нацрт Одлуке о реализацији пројекта унапређења рада Скупштине општине Модрича.
  9. Годишњи извјештај о раду општинске управе Модрича за 2023. годину.
  10. Извјештај о реализацији пројекта економског развоја Општине Модрича у 2023. години.
  11. Извјештај о рјешавању предмета у управном поступку Општинске управе Модрича за  годину.
  12. Информација о стању јавне безбједности на подручју Општине Модрича у 2023. години.
  13. Информација о раду друштвених организација и удружења грађана у 2023. години.
  14. Информација о реализацији програма развоја пољопривреде и села у 2023. години.
  15. Информација о реализацији програма утрошка средстава водних накнада у 2023. години.
  16. Програм утрошка средстава водних накнада у 2024. години.
  17. Информација о стању запослености и незапослености на подручју Општине Модрича у 2023. години са освртом на потребе кадрова за развој општине.
  18. Информација о порезу на непокретности за 2023. годину.
  19. Питања, приједлози и иницијативе одборника.
  20. Разно.

На данашњој сједници разматран је Приједлог одлуке о додјели општинских признања и награда за 2024. годину, а која ће се уручити заслужним појединцима и колективима на свечаној Академији поводом 28. јуна, Дана општине Модрича. Овом одлуком Плакета ће се додијелити протојереју-ставрофору Војку Стевановићу, за изузетан допринос и постигнуте резултате у друштвеном и духовном развоју МЗ Скугрић. Дипломе ће се уручити Лидији Косић и постхумно Радовану Тодоровићу за остварене резулатате у педагошком раду у области образовања, затим Богдану Поповићу за изузетна остваривања на пољу усвајања техничких унапређења на пољу заштите животне средине, Дарку Стојићу, за допринос у развоју културе и умјетности и предузећу Термофлукс из Јајца за испољену хуманост када су у питању особе са посебним потребама. Такође ће бити додијељена и 21. похвала за ученике који су постигли запажене резултате на наставним и ван наставним активностима и двије новчане награде, Тодору Новаковићу за испољену хуманост и Радославу Симићу за остварење у области пољопривреде. Приједлог одлуке је усвојен једногласно.

Одборници су већином гласова усвојили годишњи извештај о раду општинске управе Модрича за 2023.годину у ком се наводи да је проценат финансијског извршења Плана рада 97, односно 2.298.163 КМ, што потврђује да је општинска управа активно радила на побољшању инфраструктурних потреба становништва, ефикасном пружању комуналних услуга и обогаћивању садржаја друштвеног живота. Такође је истакнуто да у наредном периоду треба ставити акценат на предузетничку зону и улагању у инфраструктуру како би се привукли страни инвеститори.

По питању годишњег извештаја о реализацији пројеката економског развоја у прошлој години водила се дужа дискусија. У извештајном периоду, припремљена су и кандидована 32 пројекта у вриједности од 3.444.836 КМ, од којих је одобрено дванаест укупне вриједности 730.938 КМ, четири пројекта су одбијена, а за 16 нису познати резултати. Поред ових пројеката реализоване су и друге активности које су позитивно утицале на економски развој општине Модрича. Након дискусије тачка је усвојена већином гласова. Одборници су разматрали и Информацију о стању јавне безбиједности на подручју општине за 2023. годину када је регистровано укупно 123 кривичних дјела што је у односу на 2022. дванаест кривичних дјела више. Информација о реализацији програма развоја пољопривреде и села у претходној години такође је добила подршку већине одборника. Током 2023. за субвенције за подстицаје развоја пољопривреде у општинском буџету планирана су средства у износу од 220.000 КМ. Подржана је и Информација о стању запослености и незапослености у претходној години када је према евиденцији Завода за запошљавање РС, Биро у Модричи било запослено шест лица више у односу на 2022. годину, а број незапослених смањен за 41, па је на крају године било пријављено 985 незапослених лица.