У згради општинске управе, данас, 15. августа, одржана је ванредна сједница Штаба за ванредне ситуације, поводом пожара који је јуче избио на гудронској јами у МЗ Модрича 5.

„Иза себе имамо бесану ноћ. Ситуација је под контролом,  али су јединице и даље на терену, јер пожар у гудронској јами још увијек тиња. Ватрогасно спасилачке службе, како наше, тако и из окружења су реаговале на вријеме. На наш позив су реаговале и све релевантне институције, Републичка управа цивилне заштите, Влада Републике Српске, ресорна министарства и Рафинерија уља Модрича, која је задужена за гудронску јаму. Јутрос се осјете посљедице, дим је присутан, а вјероватно ће га бити и у наредним данима. Морам да се захвалим свима који су се укључили, нашој Ватрогасној јединици, јединицама из Шамца, Добоја, Оџака, Рафинерије уља Модрича, Рафинерије нафте Брод, као и мјештанима који су се самоиницијативно организовали и урадили све да не дође до већих посљедица, угрожавања живота и кућа у непосредној близини. Оно што нам отежава су приступни путеви до гудронске јаме, гдје гори ниско растиње, а и вјетар отежава ситуацију у смислу гашења пожара. Затражио сам хитан састанак са директором рафинерије уља Модрича да договоримо даље смјернице, правце и активности, а састанак ће се данас одржати. Увели смо дежурства, наше ватрогасне јединице и инспекцијских служби. Морамо реаговати да у наредном периоду очистимо простор око гудронске јаме, како би избјегли сличне ситуације. Желим да поручим суграђанима да нема мјеста за панику. Ситуација јесте озбиљна, јер је гудрон опасан и штетан, али реаговали смо на вријеме, угасили и држимо ситуацију под контролом. Обратићемо се свим институцијама власти са наставком приче да се питање гудронске јаме након више деценија ријеши и да се Модрича ослободи једног великог терета“, истакао је командант Штаба Јовица Радуловић.

„Тренутно стање на пожаришту гудронске јаме је такво да се повремено јавља отворени пламен и долази до испаравања гудрона и ствара велику количину дима непријатног мириса. Тренутно је на пожаришту четири ватрогасца са два возила. Не постоји опасност да се пожар прошири. Синоћ је девет возила учествовало ну гашењу. Апелујем на грађане да не врше спаљивањењ корова на овако повољним временским условима за брзо ширење пожара и да у што краћем року упуте дојаву, ако примијете да је негдје дошло до појаве пожара“, изјавио је Саша Стевановић, командир Ватрогасне службе Модрича.