Његова Екселенција амбасадор Краљевине Норвешке Olav Reinertsen са делегацијом  борави у тродневној посјети општини Модрича.

У пратњи начелника општине Јовице Радуловића и његових сарадника делегација је данас, 19. маја 2022. године посјетина два привредна субјекта у Мјесној заједници Милошевац, „МП Пандуревић“ д.о.о.  и „Тесла д.о.о., гдје су се упознали са могућностима и производним погонима, те њиховим извозно орјентисаним  капацитетима. Ова два предузећа,  према ријечима амбасадора имају интересантан асортиман  и за тржиште у Норвешкој. „МП Пандуревић“ д.о. о. , бави се прозводњом разних  предмета од дебљег лима и ласерско сјечење, има  око 150 запослених, док се  „Тесла“ д.о.о. бави производњом плочастог намјештаја, а запопшљава око 50 радника.

Посебно интересовање норвешког амбасадора је било за потенцијално земљиште, које би било занимљиво норвешким инвеститорима, у смислу постављања вјетрењача за производњу електричне енергије и за соларне панеле, као могући алтернативни извор обновљивих енергија.

„Постоји велики интерес норвешких компанија да остваре сарадњу са предузећима из Модриче, а наш задатак је да их увежемо. Видим много могућности када је у питању обновљива енергија на овим просторима, првенствено соларну и енергију вјетра. Након обиласка погона ове двије фирме, већ знам да ће њихови производи имати велику потражњу на норвешком тржишту. Други пут сам у Модричи, а када будем долазио трећи пут, са собом ћу повести норвешке инвеститоре, да се увјере у прилике у Модричи“, рекао је амбасадор.

 „Модрича има интезивну сарадњу са Норвешком Амбасадом, те заједно са агенцијом коју су они основали покушавамо за наше привреднике који су извозно орјентисани наћи тржиште на подручју Норвешке. Интересовање општине Модрича је двоструко. Желимо  да помогнемо нашим привредним друштвима да нађу пословне партнере у Норвешкој, али исто тако смо заинтересовани  и за инвестиције које би долазиле из Норвешке. Сљедећа посјета ће бити конкретнија, јер имамо обећање да ће се Норвешка Амбасада активно укључити и пронаћи за привредна друштва из Модриче одговарајуће партнере са којима би ступили у контакт и разговарали. Такође, приједлог је да се организује студијска посјета наших привредника  у Норвешку“, истакао је начелник Радуловић.

Амбасадор је јуче, 19. маја посјетио Средњошколски центар „Јован Цвијић“,  гдје је неформално разговарао са ученицима  школе.