ЕКО-ТУРИСТИЧКИ ФИЛМ “ У СУСРЕТ ЧИСТОЈ РИЈЕЦИ БОСНИ“
(први и други дио)


Општина Модрича у сарадњи са организацијом за развој туризма регије Добој – РОТОР наставља активности у оквиру пројекта “Чиста ријека Босна” који се финансира од стране Амбасаде САД-а у Босни и Херцеговини.

Након промотивних акција чишћења које су одржане током еко кампање у градовима/ општинама/опћинама слива ријеке Босне, недавно је постављен сет еко-туристичких билборда уз магистралну саобраћајницу. Тиме се омогућава еко-туристичка промоција подручја у сливу, како за домаће становништво, тако и за велики број транзитних туриста који су у пропутовању кроз подручје током године.

Поред тога, у функцији пријављивања и уклањања нових дивљих депонија су wеб страница http://cista-rijeka-bosna.org  и апликација за мобилне телефоне ЦРБ, која се може преузети на сљедећем линку: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.coffeebreak.CRB

Инструкцију о пријављивању нових депонија путем апликације можете погледати на линку  https://www.youtube.com/watch?v=Xv7Fh_4lPwk

Апликација, поред представљања партнера у пројекту, едукативног еко квиза за дјецу школске доби и игрице на тему чишћења ријеке, подржава и могућност пријављивања нових нелегалних одлагалишта отпада на подручју слива. Тако, становници могу на лицу мјеста путем ГПРС-а означити дивљу депонију уз ријеку Босну, дати њену фотографију и опис, а пријава долази на одређену е-маил адресу у општинској администрацији. Након пријаве и одобравања локације од стране администратора, становници на апликацији могу пратити статус дивље депоније и њеног уклањања.

Wеб страница, апликација као и остале активности пројекта “Чиста ријека Босна” у сарадњи са представницима локалних заједница, удружења и становништвом, служе постизању чистије природе и насељених мјеста у сливу.