ok_03Одбојка се у Модричи игра од далеке 1937.године. Прву одбојкашку лопту донио је ЂОКА МАКСИМОВИЋ, који је заједно са ФАЈКОМ ГРАБОЊИЋЕМ радио на ширењу овога спорта. Играло се на трену Соколског дома (код српске православне цркве). Прва такмичења у одбојци организују се у Модричи 1947. године, везано за изградњу жељезничке пруге Шамац – Сарајево.

Прва одбојкашка секција је формирана при Гимнастичком клубу већ 1949. године и одбојка се игра рекреативно на овим теренима. Прво званично такмичење у Модричи је организовано 1954. године за омладинце и омладинке у Купу бивше НР БиХ.

Одбојкашки клуб
ok_01ОК Модрича је званично регистрован 8. марта 1967. године, и од тада почиње нагли успон и развој одбојкашког спорта, да би мушка екипа постала шампион Југославије 1979. године и учесник у Купу Шампиона, гдје осваја 7. мјесто у Европи.
Наредних година долази до реорганизације такмичења и Клуб се орјентише на млађе категорије са којим осваја највеће трофеје, Првенства и Купове Југославије у јуниорским конкуренцијама, а забиљежени су и значајни успјеси у међународним пријатељским и званичним утакмицама са екипама из Мађарске, Италије, Аустрије, Бугарске и других а, у Купу шампиона са екипама из Њемачке, Турске и других.
По избијању ратних сукоба на овим просторима, највећи заљубљеници одбојке окупили су најмлађе и 1993. објединили мушку и женску екипу у ОК “Модрича-Оптима”.

ok_05У такмичењима Првенства и Купа Републике Српске за све ове године наше екипе Клуба у сениорским и јуниорским селекцијама су неприкосновене. Освојени су сви могући трофеји, како у вријеме ратних дејстава, тако и сада у миру.Клуб је у Првенству РС за период 1993 – 2003 освајао 6 титула првака РС и освајао 6 титула Куп-а Републике Српске. Школа одбојке у клубу има дугу традицију и призната је у одбојкашким круговима јер су у тој школи прве одбојкашке кораке начинили многи познати одбојкаши и одбојкашице.

За највеће успјехе Клуба везани су наступи вишеструких репрезентативаца Југославије: Пере Божића, Боре Јовића, Радивоја Милошевића, Марка Станића, Велибора Ивановића и Дарија Ђукића, као и играча као што су Ђорђе Милошевић, Милош Милошевић, Иво Мартиновић, Боро Живановић, Горан Поповић, Каменко Јелић, Драган Божић и други.

Одбојкашки клуб није нестао и у најтежим временима истина имао је у том периоду једногодишњу паузу 1992. године. Од 1993. до 2005. године ОК «Модрича Оптима» стални је члан Прве лиге Републике Српске. У том периоду наши одбојкаши су седам пута освојили првенство Републике Српске и осам пута Куп Републике Српске. У сезони 2005/2006 године организована је јединствена одбојкашка лига на нивоу Босне и Херцеговине – Премијер лига Босне и Херцеговине у којој се такмичило десет клубова из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Првог викенда маја мјесеца 2006. године завршено је прво заједничко одбојкашко такмичење на нивоу БиХ у оквиру Премијер лиге. Први шампиони БиХ били су одбојкаши «Модрича Оптима». Након убједљивог освајања првог мјеста у лигашком дијелу Премијер лиге у доигравању запрвака, Модричани су показали своју доминацију и прошетали се до титуле. У полуфиналу су у двије утакмице били бољи од Какња (3:1и 3:2), а у финалу су у својој дворани са по 3:0, убједљиво славили против «Напредка» из Оџака. Златни момци са тренером Ђорђем Милошевићем су омогућили да се након 26 година модричка одбојка поново нађе у европском такмичењу. Учествујући у квалификацијама за «Топ тимс куп» (бивши куп европских шампиона) у Загребу, модрички одбојкаши су поражени од Аутокомерца из Словеније 3:0, Младости из Хрватске 3:0 и Техноприбор из Бјелорусије са 3:1.

Одбојкашки клуб Модрича је у сезони 2016/17 осмом титулом шампиона Републике Српске изборио је повратак у Премијер лигу БиХ. У клубу су поносни што су са најмлађом екипом стигли до славља у години када је прослављен велики јубилеј, пола вијека постојања. Модричани су се  након двије године, вратили у БиХ елиту и то као најмлађа екипа лиге, чиме успјех додатно добија на тежини.

Женски одбојкашки клуб
Женски одбојкашки клуб у Модричи је основан 19.01.1981. године под именом «Феријалац». Прву утакмицу Феријалац је одиграо у Дервенти са домаћом екипом «Тод» коју је изгубио са резултатом 3:1. У својој првој првенственој сезони (1981/1982) Феријалац је у Републичкој лиги «Центар» заузео прво мјесто и стекао право наступа на финалном турниру за аматерског првака БиХ. Турнир је одржан у Маглају и феријалке из Модрича су заузеле друго мјесто у БиХ.

У такмичарској сезони 1983/1984 године одбојкашице Модриче наступају под именом «Феријалац Хемија», а послије освајања првог мјеста у Републичкој лиги БиХ група Центар и квалификационог турнира у Трогиру «феријалке» су се као представник БиХ пласирале у другу лигу. Тако се само након три године постојања ОК «Феријалац Хемија» пласирао у Другу савезну лигу – Запад. У такмичарској сезони 1985/1986 године, друге године по улску у Другу савезну лигу – Запад, феријалке освајају прво мјесто и пласирају се у Прву лигу Југославије.

Ова сезона остаће уписана златним словима у клупској историји. Након само 5 година од свог оснивања Феријалац-Хемија прешао је све рангове такмичења у оној «великој» Југославији и стигао до најелитнијег одбојкашког друштва, Прве савезне лиге Југославије».  Све до сезоне 1989/ 1990 године модричке одбојкашице су у друштву најбољих у држави. Те сезоне модрички клуб наступа под именом генералног спонзора «Хемија», такмичећи се у Првој савезној «А 2» лиги које је формирана због промјене система такмичења на савезном нивоу. Већ наредне сезоне (1990/1991) модричке одбојкашиве освајају првенство и као први у «А 2» групи остварују право за улазак у Савезну лигу А1 у сезони 1991/1992 година.

У сезони 1991/92 екипа Хемије ушла је појачана руским одбојкашицама Заханетом Књажевом и Маргаритом Јакиневичитеу. Након лигашког дијела Модричанке су заузеле друго мјесто што представља најбољи пласман у савезном рангу такмичења. Према пропозицијама требало је да се одигра плеј-оф завршница. Због немогућности играња Финала плеј-офа (Црвена звезда и Хемија) – сложена ситуција у БиХ, договором ова два клуба и одлукама Предсједништва Удружења и ОСЈ, ОК Црвена Звезда из Београда је постала првак СР Југославије. У овој сезони «хемичарке» су стигле до финала КУП-а гдје су поражене од београдске Црвене звезде.

На основу резултата из првенства, али и из КУП-а клуб из Модриче је тада изборио учешће у европском одбојкашком такмичењу Куп Цев-а. Међутим ни тај успјех није могао бити реализован због избијања ратних сукоба на простору бивше заједничке државе.

У сезони 1993/94 због ратних дејстава дошло је до осипања играчког кадра и клуб се такмичи у Првој лиги група Запад, а екипу сачињава јуниорска селекција која осваја прво мјесто у Републици. У наредној такмичарској сезони долази до промјене имена клуба који наступа под новим именом „Модрича Оптима„. У периоду од 1994. до 1998. године модричке одбојкашице су три пута освојили првенство и два пута Куп Републике Српске. У такмичарској сезони 2001/02 Клуб због недостатка финансијских средстава није у могућности да се такмичи у Првој лиги па мијења име у Женски одбојкашки клуб «Модрича» Модрича и такмичи се у Другој лиги Републике Српске група «Запад». Повратак у Прву лигу Републике Српске модричаке одбојкашице су успјеле да остваре у такмичарској сезони 2004/05 године у којој се и данас такмиче.