Министар пољопривреде, шумарства иу водопривреде у Влади Републике Српске Саво Минић, боравио је данас, 6. јуна у радној посјети општини Модрича.

Повод за посјету је јако олујно невријеме праћено  градом  које је у понедјељак, 3. јуна задесила територију општине, а чије су се штетне пољедице настале на грађевинским објектима, возилима, а највише су се одразиле на пољопривредне површине.

Начелник општине Јовица Радуловић  је упознао министра са стањем на терену, те податком да је у току попис штете, након чега ће комисије за процјену одрадити свој дио посла, те ће се прецизније утврдити износ  начињене штете, те извјештај доставити Влади Републике Српске.

„Захвалио бих се министру на ургентном реаговању и интересовању за све оно што се десило у Модричи трећег јуна. Упознао сам министра са предузетим активностима у протеклих 48 сати. У току је попис штете, а тренутно, укупан број пристиглих захтјева је преко 800.  Очекујем да ће се у наредних десет дана тај дио посла завршити, након чега ће комисија по мјесним заједницама процијенити штету, те да ћемо завршити извјештај који у законском оквиру морамо доставити Влади Републике Српске, путем ресорног Министарства. Позивам становништво да пријави штету, а сви бресурсин општинске управе им стоје на располагању. Када завршимо наведене активности, очекујем да се поново састанемо са министром и одредимо правац дјеловања. Ситуација је заиста тешка, али ћемо покушати изнаћи најбоља рјешења на задовољство комплетног становништва општине Модрича“, истакао је начелник.

„Све локалне заједнице морају кренути у још јачу кампању која се односи на осигурање. Све ресурсе када би ангажовали немогуће је надокнадити сву штету, ако немамо осигурање.  Нажалост, тек нам је кренуо период олуја и невремена. Влада РС учествује са 70 % у полиси осигурања. Ми ћемо од понедјељка поново кренути са кампањом да наши пољопривредници осигурају своје усјеве и имања, како би обезбиједили одређену стабилност када је у питању заштита, а највише од елементарних непогода“, изјавио је министар Минић.