Ministar poljoprivrede, šumarstva iu vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Savo Minić, boravio je danas, 6. juna u radnoj posjeti opštini Modriča.

Povod za posjetu je jako olujno nevrijeme praćeno  gradom  koje je u ponedjeljak, 3. juna zadesila teritoriju opštine, a čije su se štetne poljedice nastale na građevinskim objektima, vozilima, a najviše su se odrazile na poljoprivredne površine.

Načelnik opštine Jovica Radulović  je upoznao ministra sa stanjem na terenu, te podatkom da je u toku popis štete, nakon čega će komisije za procjenu odraditi svoj dio posla, te će se preciznije utvrditi iznos  načinjene štete, te izvještaj dostaviti Vladi Republike Srpske.

„Zahvalio bih se ministru na urgentnom reagovanju i interesovanju za sve ono što se desilo u Modriči trećeg juna. Upoznao sam ministra sa preduzetim aktivnostima u proteklih 48 sati. U toku je popis štete, a trenutno, ukupan broj pristiglih zahtjeva je preko 800.  Očekujem da će se u narednih deset dana taj dio posla završiti, nakon čega će komisija po mjesnim zajednicama procijeniti štetu, te da ćemo završiti izvještaj koji u zakonskom okviru moramo dostaviti Vladi Republike Srpske, putem resornog Ministarstva. Pozivam stanovništvo da prijavi štetu, a svi bresursin opštinske uprave im stoje na raspolaganju. Kada završimo navedene aktivnosti, očekujem da se ponovo sastanemo sa ministrom i odredimo pravac djelovanja. Situacija je zaista teška, ali ćemo pokušati iznaći najbolja rješenja na zadovoljstvo kompletnog stanovništva opštine Modriča“, istakao je načelnik.

„Sve lokalne zajednice moraju krenuti u još jaču kampanju koja se odnosi na osiguranje. Sve resurse kada bi angažovali nemoguće je nadoknaditi svu štetu, ako nemamo osiguranje.  Nažalost, tek nam je krenuo period oluja i nevremena. Vlada RS učestvuje sa 70 % u polisi osiguranja. Mi ćemo od ponedjeljka ponovo krenuti sa kampanjom da naši poljoprivrednici osiguraju svoje usjeve i imanja, kako bi obezbijedili određenu stabilnost kada je u pitanju zaštita, a najviše od elementarnih nepogoda“, izjavio je ministar Minić.