Свети мученик Трифун, Дан Борачке организације Републике Српске и Дан Првог српског устанка, 14. фебруар, у Модричи су обиљежени парастосом и полагањем вијенаца на централни Споменик погинулим борцима за Републику Српску.

Вијенце су положили представници  Општинске борачке организације и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, народни посланик Тамара Евђић, потпредсједник Скупштине Боса Новаковић, начелник Одјељења за борачко-инвалдску заштиту и опште послове.  По једну ружу су положили сарадници начелника општине.

Општина Модрича је дала велики допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер су на њеној територији дјеловале Требавска бригада, Вучијачка бригада, а крајем рата и Озренска бригада.

Током одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године погинуло је преко 23.000 припадника Војске и Полиције Републике Српске. Од тога је 710 погинулих бораца из Модриче и других општина данас настањених у Модричи.  У Модричи данас живе 542 ратна војна инвалида од I  до X категорије инвалидности. у Спомен-соби налази се 701 фотографија погинулих бораца.

Предсједник Општинске борачке организације Жељко Терзић обратио се присутнима и говорио о значају празника. „ Борачка организација Републике Српске настала је као одраз одбране српског народа током распада бивше, заједничке државе и баштини тековине Војске Републике Српске. Борачка организација је основана 27. јуна 1993.године. Војска Републике Српске је частан историјски одговор Срба на вијековна настојања наших непријатеља да нестанемо са ових наших простора.

Цвијеће је положену и у Спомен соби Општинске борачке организације, у којој се налази  701 фотографија погинулих бораца.