Данас су се навршиле 103 године од пробоја Солунског фронта, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток Првог свјетског рата.

У знак сјећања на 15. септембар 1918. године, Србија и Република Српска тај датум славe као заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Полагањем цвијећа на Спомен обиљежју у Градском парку дужну почаст солунским добровољцима одали су  у име општине Модрича начелник општине Јовица Радуловић, замјеник начелника Младен Милотић и предсједник Скупштине Милутин Поповић, представници Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године и Општинске борачке организације.

О значају данашњег датума за историју српског народа на овим просторима говорио је предсједник Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Вид Благојевић.

„Модрича је једна од ријетких која има удружење солунских потомака и поштовалаца учесника Солунског фронта и бораца свих ослободилачких ратова од 1912-1918.године.  За протеклих пет година урађено је много. Иизграђен је споменик солунским добровољцима, прикупљени подаци о броју учесника од потомака који су живи, а у Модричи постоји и улица Солунских добровољаца“, истакао је Вид Благојевић.

Према сазнањима историчара, са подручја општине Модрича на Солунском фронту се борило преко 300 бораца.

„Данас се сјећамо свих који дадоше живот за српско јединство, слободу и заставу. Поред тога, они су прије 103 године, у изгнанству, у рововимо славили крсну славу, што је додатно очувало српско јединство.  Извојевали су слободу у којој ми данас уживамо. Порука је да морамо водити рачуна о нашој историји, нашим прецима и ономе што су дали за слободу, али и опомена да се таква времена не понове, јер мир нема алтернативу“, истакао је начелник Радуловић.

Вијенци су положени и на споменик погинулим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.