Данас су се навршиле 104 године од пробоја Солунског фронта, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток Првог свјетског рата.

У знак сјећања на 15. септембар 1918. године, Србија и Република Српска тај датум славe као заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Полагањем цвијећа на Спомен обиљежју у Градском парку дужну почаст солунским добровољцима одали су  у име општине Модрича начелник општине Јовица Радуловић, замјеник начелника Младен Милотић и начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту и опште послове Јован Мишић, представници Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године и Општинске борачке организације.

О значају данашњег датума за историју српског народа на овим просторима говорио је предсједник Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Вид Благојевић.

„У  периоду од пет година, од када постоји Удружење, 12о потомака солунских добровољаца је пријавило да се са подручја општине Модрича на Солунском фронту  борило преко 300 бораца, њихових предака. Велики број модричана је прво био мобилисан у аустро-угарску војску, али првом приликом у се предавали и одлазили у српску војску, учествовали у биткама на Церу, Колубари, пробоју Солунског фронта и дали велики допринос у Првом свјетском рату, те побједи снага које су се бориле за част и слободу нашег народа”, истакао је Вид Благојевић.

„Данас се сјећамо свих који дадоше живот за српско јединство, слободу и заставу. Пријеко нам је потребно јединство, јер је српског народа остало заиста мало на овим просторима, као и једна нова водиља ка бољој будућности”, истакао је начелник Радуловић.