Данас су се навршиле 102 године од пробоја Солунског фронта, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток Првог свјетског рата.

У знак сјећања на 15. септембар 1918. године, Србија и Република Српска ће од ове године тај датум славити као заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Полагањем цвијећа на Спомен обиљежју у Градском парку дужну почаст солунским добровољцима одали су представници Општинског удружења солунских потомака и поштивалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године, Општинске борачке организације, у име општине Модрича начелник општине Младен Крекић, замјеник начелника Никола Савић и предсједник Скупштине Велибор Цвијић, те потомци погинулих солунских добровољаца.

О значају данашњег датума за историју српског народа на овим просторима говорио је предсједник Општинског удружења солунских потомака и поштивалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Вид Благојевић.

„Наше Удружење формирано је прије четири године. Један од основних задатака је да окупимо потомке солунских добровољаца и  заједно направимо списак добровољаца који су учествовали у пробоју Солунског фронта. Наш задатак је да његујемо тековине Солунског фронта,  побједе у балканским ратовима и славну побједу у Првом свјетском рату. Желимо очувати успомену на најхрабрије борце у Првом свјетском рату. Од данас се 15. Септембар слави као празник Србије и Републике Српске, Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, истакао је Вид Благојевић.

Према сазнањима историчара, са подручја општине Модрича на Солунском фронту се борило преко 300 бораца.

“Мој отац Михајло је био солунски добровољац, носилац Карађорђеве звијезде. Од њега сам научио и запамтио много тога што ми је користило у животу. Драго ми је што се овај значајни датум коначно обиљежава на  примјерен начин“, изјавио је Радић Милорад.