Данас се навршилo  105 годинa од пробоја Солунског фронта, када је српска војска извојевала једну од највећих побједа и одредила даљи ток Првог свјетског рата.

У знак сјећања на 15. септембар 1918. године, Србија и Република Српска тај датум славe као заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Полагањем цвијећа на Спомен обиљежју у Градском парку дужну почаст солунским добровољцима одали су  у име општине Модрича начелник општине Јовица Радуловић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту и опште послове Јован Мишић, представници Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године и Општинске борачке организације.

О значају данашњег датума за историју српског народа на овим просторима говорио је предсједник Општинског удружења солунских потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918. године Вид Благојевић.

„Положили смо цвијеће на спомен обиљежју у Градском парку, које је једно од ријетких које имају солунски добровољци. Оно што су они урадили прије 105 година је херојство, које се не може мјерити ни са чиме. Српско јединство и заједништво је веома важно, а гајимо га са обје стране Дрине. Ових дана то су ојачали и поносно представили наши спортисти, те доказали да србско јединство неуништиво“,  истакао је Вид Благојевић.

„Данас се сјећамо свих који дадоше живот за српско јединство, слободу и заставу. Оно што нас је учувало кроз вијекове је прије свега јединство. Морамо да његујемо породицу, националне вриједности, како би знали како и на који начин одговорити свим изазовима који су пред нама у будућности. Честитам свим србима, гдје год да сењ налазили у свијету данашњи празник, са жељом да сљедећи дочекамо у миру и добром здрављу“, истакао је начелник Радуловић.