Danas se navršilo  105 godina od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda i odredila dalji tok Prvog svjetskog rata.

U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, Srbija i Republika Srpska taj datum slave kao zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježju u Gradskom parku dužnu počast solunskim dobrovoljcima odali su  u ime opštine Modriča načelnik opštine Jovica Radulović, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove Jovan Mišić, predstavnici Opštinskog udruženja solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine i Opštinske boračke organizacije.

O značaju današnjeg datuma za istoriju srpskog naroda na ovim prostorima govorio je predsjednik Opštinskog udruženja solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine Vid Blagojević.

„Položili smo cvijeće na spomen obilježju u Gradskom parku, koje je jedno od rijetkih koje imaju solunski dobrovoljci. Ono što su oni uradili prije 105 godina je herojstvo, koje se ne može mjeriti ni sa čime. Srpsko jedinstvo i zajedništvo je veoma važno, a gajimo ga sa obje strane Drine. Ovih dana to su ojačali i ponosno predstavili naši sportisti, te dokazali da srbsko jedinstvo neuništivo“,  istakao je Vid Blagojević.

„Danas se sjećamo svih koji dadoše život za srpsko jedinstvo, slobodu i zastavu. Ono što nas je učuvalo kroz vijekove je prije svega jedinstvo. Moramo da njegujemo porodicu, nacionalne vrijednosti, kako bi znali kako i na koji način odgovoriti svim izazovima koji su pred nama u budućnosti. Čestitam svim srbima, gdje god da senj nalazili u svijetu današnji praznik, sa željom da sljedeći dočekamo u miru i dobrom zdravlju“, istakao je načelnik Radulović.