У организацији општине Модрича, данас, 09. јануара 2022. године обиљежен је 30. рођендан Републике Српске. Испред Споменика борцима за Републику Српску приређен је поетски час у извођењу ученика ЈУ СШЦ „Јован Цвијић“, уз наступ Хора Цркве Успења Пресвете Богородице и Етно групе „Вида“.

Свештеници Српске православне цркве служили су парастос погинулим борцима за Републику Српску, након чега су положени  вијенци и цвијеће.

Вијенац су положили начелник општине Модрича Јовица Радуловић, замјеник начелника општине Младен Милотић и потпредсједник Скупштине Боса Новаковић; након чега су по једну ружу положили: народни посланик Стево Јоксимовић, делегација општине Модрича,представници удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске – Општинске борачке организације, Удружења ветерана и Удружења ратних заробљеника и логораша, те представници институција Републике Српске, општинских јавних установа и предузећа, привредних субјеката, невладиних организација, политичких партија и удружења.

Поводом јубилеја наше отаџбине  Јовица Радуловић,  начелник општине, обратио се присутнима, указао на значај данашњег празника, честитао Дан Репубике Српске и рекао: „Окупили смо се заиста у великом броју да одамо пошту нашим див јунацима који су својом крвљу исписали име Републике Српске. У обавези смо да водимо рачуна о сваком појединцу који живи на овом простору. Република Српска нам је дата од Господа на чување, а уколико нове генерације буду достојне тог задатка, Република Српска ће трајати вјечно. Ја хоћу да вјерујем да је тако. Република Српска је уставна категорија, трајно неизбрисива, а на нама је да је економски јачамо, али и да бранимо све наше светиње и културне споменике који су у другом дијелу Босне и Херцеговине. Само на такав начин можемо бранити, градити и ојачати Републику Српску. Са данашњег скупа послали смо поруку мира, јер мир нема алтернативу.“

Присутнима се обратио и предсједник Скупштине Општинске борачке организације Жељко Терзић, те изјавио: „Данас имамо част и понос да представљамо Републику Српску, да уживамо у њеним благодетима, али и да преузмемо дужност и обавезу њеног чувања и јачања.“

Цвијеће је положено и у Спомен соби Општинске борачке организације.

Поводом тридесет година  Републике Српске Атлетско рекреативни клуб Модрича пету годину заредом организовао је трку од 30 километара, под називом“ Модрича за здравију Српску“.

Вечерас, у 18.00 часова у центру града организоваће се дефиле аутомобила, бакљада и ватромет.