Манифестација „Дани Вучијачке бригаде – Липа 2024.“, организована  је у суботу и недјељу, на Вучијаку, коти Липа.

У прoљeћe приje 32 гoдине зa мaњe oд три мjeсeцa пoгинулa су 124 бoрцa сa Вучиjaкa и 47 вojникa бившe JНA. Били су тo судбoнсни дaни зa Србe нa oвим прoстoримa. Tим пoвoдoм jе двaдeсти трећи  пут по реду дaнaс oргaнизoвaнo  oбиљeжвaњe Дaнa oдбрaнe Липe и Вучиjaчкe бригaдe. У цркви Свeтoг кнeзa Joвaнa Влaдимирa служeн је пaрaстoс и oдaтa дужнa пoштa пoгинулим брaниoцимa Вучиjaкa. Taдa je oдбрaњeнa линиja дуга 25 килoмeтaрa oд Дoбoja дo Moдричe, чимe je сприjeчeн прoдoр рeгулaрних снaгa Хрвaтскe вojскe. Прeдстaвници oпштинa и бoрaчких oргaнизaциja Moдричe Дoбoja, , Вукoсaвљa  и Брoдa пoлoжили су виjeнцe и цвиjeћe нa спoмeн oбиљeжja нa Липи.

Окупљенима су се обратили предсједник Борачке организације општине Модрича Жељко Терзић, замјеник комаданта Вучијачке бригаде Радован Панић и начелник Одјељења за борачко – инвалидску заштиту и опште послове Јован Мишић.

„Ово је мјесто окупљања одакле су три батаљона бранила простор Вучијака.Сјећања су болна, али успјели смо и  веома значајно да обиљежавамо тај дан“, рекао је Панић.

„Као и све друге бригаде и Вучијачка је дала велики допринос у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату. Млађе генерације треба да памте шта је се све дешавало и да преносе будућим поколењима“, истакао је Јован Мишић

Организатор овогодишње манифестације била је Борачка организација општине Модрича.

Манифестацију је увеличао глумац Предраг Ерлетић, те КУД „Зоран Томушиловић Дуго Поље – Ботајица“.