Manifestacija „Dani Vučijačke brigade – Lipa 2024.“, organizovana  je u subotu i nedjelju, na Vučijaku, koti Lipa.

U proljeće prije 32 godine za manje od tri mjeseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA. Bili su to sudbonsni dani za Srbe na ovim prostorima. Tim povodom je dvadesti treći  put po redu danas organizovano  obilježvanje Dana odbrane Lipe i Vučijačke brigade. U crkvi Svetog kneza Jovana Vladimira služen je parastos i odata dužna pošta poginulim braniocima Vučijaka. Tada je odbranjena linija duga 25 kilometara od Doboja do Modriče, čime je spriječen prodor regularnih snaga Hrvatske vojske. Predstavnici opština i boračkih organizacija Modriče Doboja, , Vukosavlja  i Broda položili su vijence i cvijeće na spomen obilježja na Lipi.

Okupljenima su se obratili predsjednik Boračke organizacije opštine Modriča Željko Terzić, zamjenik komadanta Vučijačke brigade Radovan Panić i načelnik Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Jovan Mišić.

„Ovo je mjesto okupljanja odakle su tri bataljona branila prostor Vučijaka.Sjećanja su bolna, ali uspjeli smo i  veoma značajno da obilježavamo taj dan“, rekao je Panić.

„Kao i sve druge brigade i Vučijačka je dala veliki doprinos u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Mlađe generacije treba da pamte šta je se sve dešavalo i da prenose budućim pokolenjima“, istakao je Jovan Mišić

Organizator ovogodišnje manifestacije bila je Boračka organizacija opštine Modriča.

Manifestaciju je uveličao glumac Predrag Erletić, te KUD „Zoran Tomušilović Dugo Polje – Botajica“.