У згради општине Модрича, данас, 16. јануара, одржана је ванредна сједница Општинског штаба за ванредне ситуције Модрича, због најаве Републичкох хидрометеоролошког завода Републике Српске да се  наредних дана очекују  обилне падавине уз јак до олујни вјетар.

Организациона јединица цивилне зштите Модрича непрекидно прати хидрометереолошку ситуацију у региону, те је на основу сопствених процјена и препорука Републичке управе цивилне заштите Републике Српске предложила одржавање сједнице Штаба.

Сједницом је предсједавао замјеник команданта Штаба Младен Милотић, а поред чланова Штаба учешће је узео и представник ЈУ Воде Српске Дамир Иветић.

Након анализе ситуације на подручју локалне заједнице и у региону предложено је да командант Општинског штаба донесе наређење о увођењу стања приправности првог степена на подручју општине Модрича са сљедећим тачкама:

  1. Са даном 16.01.2023.године уводи се стање приправности I степена за извршиоце задатака заштите и спашавања од поплава на ријеци Босни на подручју општине Модрича.
  2. Општински штаб за ванредне ситуације  Модрича дужан је: да усмјерава, координира и руководи акцијама заштите и спашавања свих учесника ангажованих на заштити и спашавању на своме подручју; да координира активности заштите и спашавања од поплава са другим (сусједним) општинама и другим снагама које нису обухваћене општинским Планом; да обавјештава становништво преко средстава јавног информисања и на друге начине о насталим опасностима и о мјерама које се предузимају.
  3.  Задужују се савјети угрожених мјесних заједница да уведу дежурство док траје опасност.
  4. Задужује се Ронилачки клуб „Видра,“ као спасилачка екипа Цивилне заштите, да буде у приправности због могућег ангажовања у угроженим мјесним заједницама.
  5. Задужује се Спорстко риболовно друштво „ОПТИМА“ да буде у приправности те да својим члановима пренесе обавезу праћења водотока Босне и јављању о изненадним ситуацијама.
  6. Задужује се Шумска управа Модрича да уз помоћ својих шумара и ревирника хитно обавијести Штаб о свим уоченим опасностима на брдским водотоцима.
  7. Обавезују се власници грађевинских машина да ставе у приправност минималан број људства и припреме машине за евентуалну употребу у заштити и спасавању од поплава.
  8. За провођење ове Наредбе задужује се организациона јединица Цивилне заштите Модрича.

У наредним данима биће настављена интензивна комуникација са Заводом, како би се у сваком тренутку знали шта нас то очекује, те да ће се редовно пратити и стање водостаја ријеке Босне.

Према процјени општинског Штаба за ванредне ситуације Модрича у наредна два до три дана не очекује се поплава ријеке Босне, али веће оборинске падавине могу да изазову плављење пословних простора и стамбених објеката у ужем центру града. Сходно томе молимо грађане да предузму све потребне мјере самозаштите како би себе и своја материјална добра заштитили. Најављени јак до олујни вјетар свакако може проузроковати штету. Препоручује се грађанима да уклоне све предмете који могу пасти са висина, да избјегавају кретање у близини далеководних стубова и старих стабала како би заштили личну сигурност.

Штаб за ванредне ситуације општине Модрича апелује на све повјеренике цивилне заштите али и грађане да благовремено пријаве све уочене опасности од бујичних поплава на брдским водотоцима.

Ситуација ће се и даље пратити, а о свему ће суграђани бити редовно информисани.