Подручје општине Модрича заузима површину од 363 квадратних километара и распрострањено је на три географска подручја захватајући по мањи дио свакога од њих:

– Дио равнице босанске Посавине са дијелом долине ријеке Босне
– Подручје масива планине Вучијак на лијевој обали ријеке Босне
– Подручје масива планине Требаве на десној страни ријеке Босне

Рељеф општине састоји се од висије Вучјак (367m) и Требаве (644m), од долине ријеке Босне (106-103 m) и посавске равнице (91- 90 m надморске висине.) Захватајући подручје око 45. степена сјеверне географске ширине и између 18. и 19. степена источне географске дужине преко Модриче прелази 45. средишња паралела.

Припада појасу умјерено континенталне климе са средњом годишњом температуром око 12,5° C и количином падавина од 850 литара по метру. У току године има око 80 ведрих, 170 облачних и остало промјенљивих дана.

Према процјенама данас на територији општине живи око 32000 становника, гдје је око половине градско становништво. Општина Модрича изразито је богата плодном земљом и малим водотоцима. Пољопривреда је најзаступљенија привредна грана на подручју општине Модрича.

Дан општине Модрича је 28. јуни – Видовдан који се прославља као дан ослобођења Модриче у протеклом рату. У поводу Видовданске седмице организује се низ пријема и манифестација (хумамитарних, културних и спортских).

panorama_modrica