Десето  Гајково пјесничко прољеће, отворено је синоћ, 22. марта, у Плавој сали Српског културног центра, на Свјетски дан поезије.

На почетку манифестације присутни су дали књижевни помен Здравки Гајки Поповићу и другим преминулим пјесницима.  Посебан помен, уз ријечи захвалноси упућен је недавно преминулој  пјесникињи Стевки Козић из Бања Луке и наставници Мирјани Тешановић, која је била дугогодишњи сарадник  Српског културног центра.

Млади рецитатори, ученици основних школа прочитали су стихове пјесама из Гајковог богатог репертоара.

Књижевна награда Гајков пјеснички шешир за 2023. годину припала је пјеснику Војину Тривуновићу из Бања Луке, а награда ће му бити уручена у оквиру програма Видовданске недјеље и Дана општине Модрича.

На крају програма уручене су Повеља и Плакета, за посебна остварења из области стваралаштва, културе и друштвеног рада. Одлуком жирија Повеља је припала Храму Вазнесења Господњег Дуго Поље, који ове године прославља 170 година постојања,  а Плакета Основној школи у Дугом Пољу, која је саграђена давне 1894. Године. Награде су уручили начелник општине Јовица Радуловић и члан жирија Димитрије Живановић.

Организатори манифестације су као и сваке године Српски културни центар и породица Поповић.

Аниматор културе у СКЦ Озрен Савичић и Миленко Поповић, Гајков брат истакли су да су здовољни како је вече протекла, а посебно што из године у годину окупља све већи број посјетилаца.