Начелник општине Јовица Радуловић и извршна директорица Кали Саре – Ромског информативног центра из Сарајева Санела Бешић, потписани су  данас, 19. маја, Меморандум о разумијевању и сарадњи, у згради општинске управе.

Меморандум је  потписан  у склопу провођења пројекта “Сузбијање трговине људима у БиХ кроз укључивање ромских НВО у рад рефералних механизама”. Пројекат је подржан од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID), кроз Програм подршке заштити људских права USAID/INSPIRE.

Активности наведеног пројекта имају за циљ побољшану идентификацију потенцијалних жртава трговине људима из реда ромске популације и омогућено поступање у складу са рефералним механизмима за сузбијање трговине људима у БиХ кроз:

– Јачање капацитета представника ромских НВО/медијатора/ чланова ромске заједнице за ефикаснији рад на сузбијању трговине људима

– Укључивање представника ромских НВО/медијатора/ чланова ромске заједнице у рад координационих тимова (РМТ) у кантонима и ентитетима, те укључивање у рад локалних тимова за реализацију Протокола за сузбијање просјачења и других облика трговине људима, Мобилним идентификацијским тимовима (МиТ) и другим рефералним механизмима у БиХ.

„Положај ромске популације на подручју наше локалне заједнице је на завидном нивоу, у смислу да су њихова права пред органима локалних и виших институција максимално испоштована. Општина Модрича је једна од ријетких која даје стипендије ученицима  ромске популације, који наставе школовање након основне школе. Образовање Рома и њихова инклузија у друштву је од општег интереса за Републику Српску и БиХ, јер ће се тиме знатно смањити социјално девијантна понашања, која долазе од појединаца, а не заобилазе ни ромску заједницу. У припреми је и оснивање ромске организације  на подручју општине Модрича“, истакао је начелник.

„Основни циљ потписивања Меморандума је заједничка борба против трговине људима, што је један од горућих проблема у цијелој БиХ. Најбољи пут за то је јачање ромске заједнице, њихових капацитета, те предузимање превентивних активности“, рекла је Санела Бешић.

Меморандуми истог садржаја потписани су са Центром за социјални рад и Основном школом „Свети Сава“.