У згради општине Модрича, данас, 19. јануара, потписани су уговори о додјели гранта за финансирање пројекта „Унапређење маргинализованих група жена у Модричи“.  Уговори су потписани између општине Модрича, USAID/INSPIRE и одабраних корисница средстава.

Јавни позив за финансирање бизниса за маргинализоване групе жена заједнички финансирају Општина Модрича и USAID- Програмом подршке  заштити људских права USAID/INSPIRE. Укупан буџет за финансирање позива износи 60.000,00 КМ. На конкурсу су могле  учествовати жене, појединачно или у групи, које се у моменту подношења пријаве нису могле окарактерисати као предузетнице односно власнице регистрованог бизниса и раније то никада нису биле, а на неки од начина припадају маргинализованој групи жена.

Позив је објављен 20. септембра 2022. године и био отворен до 20. октобра 2022. године. Након спроведене процедуре бодовања пријављених апликанткиња одабрано је шест кандидаткиња, са којим ће бити потписани уговори о финансирању властитог бизниса.

Свим апликанткињама је одобрено по 10.000,00 КМ, које ће у наредна два мјесеца регистровати предузетничке радње и започети обављење своје дјелатности.

„Желим да се захвалим USAID на подршци у овом пројекту.  Вјерујем да ћемо овај Програм у наредном периоду имплементирати на најбољи могући начин, те да ће кориснице успјешно реализовати свој бизнис план и наћи свој простор на тржишту. Општина Модрича ће и у будуће пружати подршку маргинализованој групи жена и сарађивати са USAID“, истакао је начелник општине Јовица Радуловић.

„Влада САД је кроз USAID 2020. године покренула Програмом подршке  заштити људских права USAID/INSPIRE са циљем оснаживања инстутуција власти и грађана, како би унаприједили систем заштите људских права и створили прилике за запошљавање маргинализованих група у БиХ, а посебно маргинализованих жена у БиХ“, изјавила је замјеница директора Програма подршке  заштити људских права USAID/INSPIRE.

„Отварам студио за масажу и терапију тијела. Овај износ средстава ће ми много помоћи. То је био и вјетар у леђа који ми је био потребан да се одлучим за покретање властитог бизниса“, рекла је Данијела Којић, једна од потписница Уговора.