На подручју општине Модрича дјелују три вјерске заједнице, које око себе окупљају највише грађана: Српска православна црква (crkvamodrica.com), Исламска вјерска заједница (miz-modrica.ba) и Католичка црква.На овоме подручју присутно је осамнаест храмова Српске православне цркве, три Католичке цркве и пет објеката Исламске вјероисповјести.

Најстарији Православни храм је Црква Вазнесења Господњег из 1874. године у селу Копривна. На Дугој Њиви налази се црква Светог Лазара и Светих Српских Новомученика која је на Видовдан 2007. године проглашена манастиром чиме је ово подручје постало један од религијских центара Републике Српске.

Религијски склад и међусобна толеранција, нарушени у протеклом рату, поново се враћају у своје нормалне оквире. То показује и изградња неколико вјерских објеката за припаднике све три вјерске заједнице и на скоро свим подручјима Општине.

Један од највећих скупова на овом подручју организује се на Дугој њиви, двадесетак километара удаљеној од Модриче, гдје се сваке године на црквеном и народном збору окупља велики број становника града и околине. У то вријеме се обавља црквено богослужење и опходи литија око храма, а на тродневном скупу окупљају се и млади и стари, како би се кроз пјесму, игру, весеље и дружење радовали животу и ономе што он доноси.