Na području opštine Modriča djeluju tri vjerske zajednice, koje oko sebe okupljaju najviše građana: Srpska pravoslavna crkva (crkvamodrica.com), Islamska vjerska zajednica (miz-modrica.ba) i Katolička crkva.Na ovome području prisutno je osamnaest hramova Srpske pravoslavne crkve, tri Katoličke crkve i pet objekata Islamske vjeroispovjesti.

Najstariji Pravoslavni hram je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz 1874. godine u selu Koprivna. Na Dugoj Njivi nalazi se crkva Svetog Lazara i Svetih Srpskih Novomučenika koja je na Vidovdan 2007. godine proglašena manastirom čime je ovo područje postalo jedan od religijskih centara Republike Srpske.

Religijski sklad i međusobna tolerancija, narušeni u proteklom ratu, ponovo se vraćaju u svoje normalne okvire. To pokazuje i izgradnja nekoliko vjerskih objekata za pripadnike sve tri vjerske zajednice i na skoro svim područjima Opštine.

Jedan od najvećih skupova na ovom području organizuje se na Dugoj njivi, dvadesetak kilometara udaljenoj od Modriče, gdje se svake godine na crkvenom i narodnom zboru okuplja veliki broj stanovnika grada i okoline. U to vrijeme se obavlja crkveno bogosluženje i ophodi litija oko hrama, a na trodnevnom skupu okupljaju se i mladi i stari, kako bi se kroz pjesmu, igru, veselje i druženje radovali životu i onome što on donosi.