Двадесет девета редовна сједница Скупштина општине Модрича, одржана је данас, 30. новембра 2023. године. Одборници су разматрали 20 тачака дневног реда.

Нацрт буџета за 2024.годину, који су одборници разматрали пројектован је у износу од 16.906.100 КМ. Буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину су планирани у  износу од 14.947.700 КМ, од чега порески приходи износе 10.960.000 КМ, а непорески 2.450.400 КМ, док су трансфери планирани у износу од 1.537.300 КМ. Неутрошена средства од кредита и намјенска средства такође су планирана у буџету и износе 2.064.000 КМ.  Нацрт буџета усвојен је са 15 гласова за, три против и три уздржана гласа.

„Очекујемо мишљење Министарства финансија на Нацрт буџета и тек тада ћемо моћи разговарати о конкретним ставкама. Очекујем да ћемо испоштовати законску процедуру, те да ћемо до 15. децембра , према календарском буџету, Закон о буџетском систему Републике Српске, усвојити и Приједлог буџета општине Модрича, на наредној редовној сједници Скупштине општине“, рекао је Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.

Одборници су такође разматрали и Приједлог Одлуке о обновљеној иницијативи за подизање спомен-бисте генерала Новици Симићу. Дата је сагласност да се биста постави код постојећег Споменика борцима за Републику Српску, а финансијска средства у износу од 22.000 КМ обезбиједиће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и општина Модрича.

Разматрани су и усвојени  програми рада за 2024. годину ЈЗУ Дом здравља и Апотека Модрича,  ЈУ Центар за социјални рад, Српског културног центра,  Културно спортског центра, Развојне агенције општине Модрича,  Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице и Туристичке организације.

Пред одборницима се нашао и  Извјештај о упису ученика у основне и средњој школи у школској 2023-2024 години.  У СШЦ “Јован Цвијић” уписан је нешто мањи број ђака у односу на претходну школску годину, као и у ОШ “Сутјеска”, док је у ОШ “Свети Сава” уписано пет ученика више. Овај Извештај није подржан од стране одборника. Према ставу клуба одборника СДС велики број дјеце након основне школе одлазе у друге средине где настављају своје школовање, поготово ученици који се опредјељују за медицинску струку, због чега је 15 одборника било уздржано.  Када је у питању Информација о стању објеката основних школа на подручју општине Модрича наглашено је да су у протеклим годинама уложени велики напори на реновирању и одржавању школских објеката, као и изградњу нових, али како су већина подручних школа  стари објекти потребно је још доста радити на њиховом побољшању.  Информација је усвојена као и Информација о стању спорта на подручју општине Модрича, у којој се наводи да је на подручју општине регистрована 41 спортска организација и удружења, од којих највише фудбалских организација. У претходној години општина Модрича је за спорт издвојила преко 390.000 КМ, али проблем представља недостатак генералних спонзора.