У Плавој сали Српског културног центра,  29. октобра 2020. године одржана је 35. сједница Скупштине општине Модрича. Сједници  је присуствовало 14 одборника. На почетку сједници предсједник Скупштине Велибор Цвијић је упознао присутне да  Клуб одборника Српске демократске странке неће присуствовати сједници, због бојазни од вируса корона, те је због тренутне епидемиолошке ситуације оправдао њихов изостанак. Сједница је одржана у складу са строгим поштивањем мјера препорученим од стране Института за јавно здравство Републике Српске. Једногласно је усвојен сљедећи

 

Д н е в н и   р е д:

 

 1. Извод из записника са 34. редовне сједнице Скупштине општине Модрича од 24.09.2020. године;
 2. Разматрање и доношење Рјешења о разрјешењу дужности начелника одјељења Комуналне полиције;
 3. Разматрање и доношење Рјешења о именовању вршиоца дужности начелника одјељења Комуналне полиције;
 4. Разматрање и доношење Одлуке о усвајању Ребаланса буџета општине Модрича за 2020. годину;
 5. Разматрање и доношење Одлуке о извршењу Ребаланса буџета општине Модрича за 2020. годину;
 6. Разматрање Извјештаја о кориштењу буџетске резерве за период 01.01.-30.06.2020. године;
 7. Разматрање Нацрта буџета општине Модрича за 2021. годину;
 8. Разматрање Информације о односима са јавношћу и информисању грађана;
 9. Разматрање Информације о здравственом стању животиња на подручју општине Модрича за 2019. годину;
 10. Разматрање Извјештаја о упису ученика у основне и средњој школи у школској 2020/21. години, са освртом на успјех ученика, стање кадрова, материјални положај школа и опремљеност подручних основних школа;
 11. Приједлози, иницијативе и питања одборника
 12. Разно.

На данашњој сједници, након подношења оставке разријешен је дужности досадашњи начелник одјељења Комуналне полиције Бранислав Ђурић, а именован вршилац дужности начелника Чедо Трипић.

Све  тачке дневог реда везане за буџет текуће године, као и Нацрт буџета за 2021. годину једногласно су усвојене.

„Због ситуације изааване вирусом корона имали смо знатно умањене приходе. Морали смо успоставити одређену равнотежу да би остварили уштеде у буџетској потрошњи. Ситуацију је олакшао трансфер од Фонда солидарности.Имали смо дугорочно задужење гдје смо остварили право на емисију обвезница и остварили емисиону премију од 204.000 КМ.`Овим ребалансом умањење бута износи приближно 340.000 КМ. Ако тако завршимо годину, обзиром на ситуацију можемо бити задовољни. Нацрт буџет  за идућу годину смо настојали направити што боље и исправније. Када после избора дођу нови људи он ће вјероватно претрпјети одређене промјене“, истакао је начелник Одјељења за финансије Борислав Гвозден.

„Одржали смо сједницу са кворумом од 14 одборника.Пореметила нас је ситуација са корона вирусом. Скоро пола одборника је оправдано одсутан. Усвојили смо битне одлуке за нашу локалну заједницу. Тачке везане за буџет су све усвојене.  Треба да сачекамо одређена изјашњења од стране Централне изборне комисије и Министарства управе и локалне самоуправе везано за наше мандате и да ли имамо могућност засиједања у новембру и децембру. Епидемиолошкла ситуација ће такође диктирати развој догађаја.

Информацијa о односима са јавношћу и информисању грађана једногласно је усвојена, као и Информација о здравственом стању животиња на подручју општине Модрича за 2019. годину, уз закључак Савјета за здравствену и социјалну заштиту.

Извјештај о упису ученика у основне и средњој школи у школској 2020/21. години, са освртом на успјех ученика, стање кадрова, материјални положај школа и опремљеност подручних основних школа такође је једногласно усвојен, након обраћања и додатних појашњења директорице СШЦ „Јован Цвијић“ Новке Марковић.

Под тачком разно новоизабрани вршилац дужности начелника Комуналне полиције Чедо Трипић захвалио се одборницима на именовању, а одборник Вид Стојановић ма досадашњој сарадњи у Скупштини општине.

Сједница је завршена у 10.40 часова.