Свечано и достајанствено, онако како доликује лику и дјелу српског светитеља и просветитеља Светог Саве, синоћ је у Плавој сали Српског културног центра одржана 29. Светосавска академија.

Манифестацији су присуствовали начелник општине Јовица Радуловић са сарадницима, свештеници Српске православне цркве, бројни просвјетни радници, ученици и грађани.

Академија је почела Химном Светом Сави, након чега су часни оци  Српске православне цркве освештали славски колач. Светосавку бесједу говорио је протонамјесник Ненад Јеремић.

Драмски приказ „Небеске литургије“, по тексту Николаја Велимировића, у режији глумца Предрага Ерлетића извели су Ђокан Илић, Лука Бојковић и Марина Милошевић, чланови Аматерске сцене младих и Славко Стојић.

У осталом музичком и културно-умјетничком дијелу програма наступили су глумац Предраг Ерлетић, студенткиња Музичке академије Драгана Пебић, чланица Књижевног клуба „Младост“ Јелена Тодоровић и хорска секција ОШ „Свети Сава“ и КУД „Модрича“.

Српски културни центар у сарадњи са Српском православном црквом, школама и општином Модрича расписао је конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове на тему „Савовање“, а додијељена су три Светосавка пера  и три Светосавске палете.

У категорији литерарних радова прва награда припала је Јелени Станковић из ОШ „Свети Сава“, друга Николини Стевановић из ОШ „Сутјеска“, а трећа Николају Мићановићу из ОШ „Свети Сава“.

„Награда ми је веома важна зато што сам ја своје мисли и своје вјеровање у Светог Саву објаснила кроз пјесму“, изјавила је Јелена Станковић.

Када су у питању ликовни радови прву награду освојила је Нађа Илић из ОШ „Свети Сава“, другу Данијела Тодоровић из ОШ „Сутјеска“, док је трећа награда припала Виолети Илић из ОШ „Сутјеска“.

„Ово је за мене један пут према Христу. Сви смо ми Савина дјеца. Он је много дјела учинио за нас, а ово је само један дио наше захвалности“, изјавила је Нађа Илић.

„У мојој краткој глумачкој каријери радио сам многе текстове, али ово је први текст који сам осјетио. Овај текст нас је опоменуо да се запитамо какви смо, одакле долазимо и зашто треба да будемо добри људи. Не зато што смо људи, него зто што смо Срби и због наших предака, као што је био Свети Сава“, рекао је Лука Бојковић.

Начелник Радуловић се захвалио свим учесницима на извођењу богатог и садржајног програма, честитао награђенима и честитао славу Светог Саву.

„Вечерашња манифестација је доказ да нас Свети Сава окупља и сабире и даје нам прилику да живимо живот светосаваца, православаца. Хоћу да вјерујем да су генерације школараца научиле из житија Светог Саве како и на који начин треба један православни хришћанин да живи како би били достојни назива светосаваца“, истакао је начелник.

Организатори Академије су Српска православна црква, Српски културни центар и општина Модрича.

„Након три године паузе, због пандемије вируса корона вечерас је поново враћено Светосавље у Српски културни центар. Препуна Плава сала и аплаузи су доказ да су били задовољни Академијом“, рекао је Славко Стојић један од организтора и учесник програма.