Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, у Модричи је  обиљежен полагањем вијенаца  на споменик погинулим борцима.

Вијенце на су положили представници Општинске борачке организације и општинске управе Модрича.

Око 45.000 бораца Војске Републике Српске  из Одбрамбено – отаџбинског рата изашли су као инвалиди, док их је данас према евиденцији око 29.500. На подручју општине Модрича евидентиран је 571 корисник личних права.

Права ратних војних инвалида утврђена општинском Одлуком о допунским правима бораца, ППБ и РВИ су: Лична инвалиднина, додатак за његу и помоћ, ортопедски додатак, допунско материјално обезбјеђење, здравствена заштита, ортопедска и друга помагала, бањско и климатско лијечење, предност у запошљавању, предност у стамбеном збрињавању, пореске и царинске олакшице, отклањање архитектонских баријера, обезбјеђење простора за паркирање, предност у коришћењу услуга републичких органа,јавних установа и осталих правних субјеката приликом рјешавања својих права и интереса, те предност при упису дјеце у образовне установе, додјељивању стипендија за школовање и смјештаја у студентске домове.

 „Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, заједно са Борачком, организацијом настојимо да искажемо поштовање према свим инвалидним особама. Општина Модрича издваја значајна средства за ову популацију и једна је од првих која је донијела Одлуку о допунским правима, прије свега за лица која су током деведесетих година постала инвалидна. У буџету прошле године смо издвојили око 200.000 КМ, а и ове године ребалансом за наведене категорије.  Општина Модрича издваја и средстава за сва она удружења и категорије, од дјеце најмањег узраста па до људи у трећој животној доби, који су категорисани и сврстани у инвалидна лица. Педесет посто њихових права издваја се из буџета Општине. Број таквих лица је у значајном порасту. У јануару 2021. године  по том основу издвојено је 40.000 КМ, а у децембру 2023. тај износ мјесечно је 80.000. То је забрињавајући податак, али и смјерница како приступити бризи према инвалидним особама, како и на који начин рјешавати њихова права, јер многа од њих су само на папиру и нису заживјела у стварном животу“, истакао је начелник општине Јовица Радуловић.

„Константна обавеза Борачке организације и општинске управе је да брину о потребама инвалида током читаве године у могућностима колико то буџет дозвољава и остали услови.  Сматрам да смо много ангажовани, мада увијек може више.  Ратни војни инвалиди живце у отежаним условима, као и већина  борачке популације“, изјавио је Жељко Терзић, предсједник Општинске борачке организације.