Кластер добојске регије „Пољокласт“ у сарадњи са Одјељењем за привреду општине Модрича и Удружењем пољопривредних произвођача „Модричка поља“, организаовао је данас, 16. августа обуку пољопривредних прозвођача, који се баве производњом  поврћа у заштићеном простору, на газдинству Мирка Илића из Мјесне заједнице Модрича 4.

Циљ је да се кроз едукативне активности Кластера, а захваљујући координацији и сарадњи кроз пројектне активности са Јединицом за координацију пројекта Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, дио пројектних активности усмјери на оснаживање произвођача, у смислу стручних савјета, производње и бољег пласмана пољопривредних производа.

„У претходном периоду на општини Модрича, кроз реализацију ИФАД пројеката имали смо провођење пословних планова, гдје је значајан број произвођача кроз реализацију start up пакета добио могућност за заснивање пластеничке производње или за проширење постојећих капацитета“, рекла Слађана Берић-Товирац, консултант Кластера добојске регије „Пољокласт“.

„Пољопривредници су позвани да у групама размјењују своја искуства, посебно јер је ова година била изузетно тешка, те има много тога да кажу једни другима, а ми стручњаци да их усмјеримо у правцу да ти савјети дају одређене резултате. Тешко је било управљати биљкама јер је цијело прољеће билохладно, облачно и кишовито. Биљке нису имале довољно суинчеве свјетлостида пређу из фазе у фазу у оптималним роковима. Због тога је мањи принос у пластеницима. Било је и доста напада инсеката, те се десила и олуја. Дали смо доста савјета како да сачувају усјеве, извезу их на тржиште и остваре неки профит“, изјавио је предавач Стеван Месаровић, дипломирани инжењер пољопривреде.

На подручју општине Модрича има око 30 пољопривредних произвођача који су тржишно орјентисани, односно који своје производе пласирају у маркетима или на зеленој пијаци.  У пластеницима се углавном гаје парадајз и паприка, док на отвореном лук, купус и лубеница.

„Ова година је јако специфична када су у питању временски услови, јер је дуго трајало кишно прољеће,  а и вјетар је доста уништио усјеве. У затвореном се ипак могла контролисати производња. Оваква предавања доста значе пољопривредницима јер наука стално напредује, појављују се нове технологије и хибриди“, рекла је Сида Томић, шеф Одсјека за пољопривреду општине Модрича.

Мирко Илић се бави пољопривредном производњом од 2008. године. Посједује око 1300 квадрата под пластеницима, те 1,5 дунум на отвореном простору: “Производим  скоро све зимске и љетне производе. Задовољан сам откупном цијеном ове године“, изјавио је Мирко. Истакао да су оваква и слична предавања веома корисна,  те да је веома важно поштовати препоруке струке.