Klaster dobojske regije „Poljoklast“ u saradnji sa Odjeljenjem za privredu opštine Modriča i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Modrička polja“, organizaovao je danas, 16. avgusta obuku poljoprivrednih prozvođača, koji se bave proizvodnjom  povrća u zaštićenom prostoru, na gazdinstvu Mirka Ilića iz Mjesne zajednice Modriča 4.

Cilj je da se kroz edukativne aktivnosti Klastera, a zahvaljujući koordinaciji i saradnji kroz projektne aktivnosti sa Jedinicom za koordinaciju projekta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dio projektnih aktivnosti usmjeri na osnaživanje proizvođača, u smislu stručnih savjeta, proizvodnje i boljeg plasmana poljoprivrednih proizvoda.

„U prethodnom periodu na opštini Modriča, kroz realizaciju IFAD projekata imali smo provođenje poslovnih planova, gdje je značajan broj proizvođača kroz realizaciju start up paketa dobio mogućnost za zasnivanje plasteničke proizvodnje ili za proširenje postojećih kapaciteta“, rekla Slađana Berić-Tovirac, konsultant Klastera dobojske regije „Poljoklast“.

„Poljoprivrednici su pozvani da u grupama razmjenjuju svoja iskustva, posebno jer je ova godina bila izuzetno teška, te ima mnogo toga da kažu jedni drugima, a mi stručnjaci da ih usmjerimo u pravcu da ti savjeti daju određene rezultate. Teško je bilo upravljati biljkama jer je cijelo proljeće bilohladno, oblačno i kišovito. Biljke nisu imale dovoljno suinčeve svjetlostida pređu iz faze u fazu u optimalnim rokovima. Zbog toga je manji prinos u plastenicima. Bilo je i dosta napada insekata, te se desila i oluja. Dali smo dosta savjeta kako da sačuvaju usjeve, izvezu ih na tržište i ostvare neki profit“, izjavio je predavač Stevan Mesarović, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Na području opštine Modriča ima oko 30 poljoprivrednih proizvođača koji su tržišno orjentisani, odnosno koji svoje proizvode plasiraju u marketima ili na zelenoj pijaci.  U plastenicima se uglavnom gaje paradajz i paprika, dok na otvorenom luk, kupus i lubenica.

„Ova godina je jako specifična kada su u pitanju vremenski uslovi, jer je dugo trajalo kišno proljeće,  a i vjetar je dosta uništio usjeve. U zatvorenom se ipak mogla kontrolisati proizvodnja. Ovakva predavanja dosta znače poljoprivrednicima jer nauka stalno napreduje, pojavljuju se nove tehnologije i hibridi“, rekla je Sida Tomić, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Modriča.

Mirko Ilić se bavi poljoprivrednom proizvodnjom od 2008. godine. Posjeduje oko 1300 kvadrata pod plastenicima, te 1,5 dunum na otvorenom prostoru: “Proizvodim  skoro sve zimske i ljetne proizvode. Zadovoljan sam otkupnom cijenom ove godine“, izjavio je Mirko. Istakao da su ovakva i slična predavanja veoma korisna,  te da je veoma važno poštovati preporuke struke.