Повртарска производња последњих пет шест година доживјела је успон и имала је сталну тенденцију раста. Ова производња се одвија у заштићеном простору и на отвореном пољу.

Успостављање Производно-едукационог центра у Модричи је велики допринос сталном повећању ове производње, посебно у заштићеном простору. Центар је организован више као едукативни центар и мјесто гдје се пољопривредни произвођачи сусрећу са новим технологијама као и правилном примјеном агротехничких мјера.

povrtarstvo2

На Производно едукационом центру смјештено је 24 пластеника гдје 23 пољопривредна произвођача обављају производњу, а један пластеник је додијељен СШЦ „Јован Цвијић“ Модрича за обављање практичне наставе ученика пољопривредне школе. Сваке године се произведе око 35 тона поврћа (парадајз, паприка, салата, лук, шпинат).

Поред производње поврћа у заштићеном простору организована је производња поврћа и на отвореном пољу. Производња краставца корнишона је имала приоритет, јер су прерађивачки капацитети посебно заинтересовани за ову културу.

povrtarstvo1

Значај Производно едукационог центра је у томе што је што се пољопривредни произвођачи сусрећу са новим технологијама, правилном примјеном агротехничких мјера тј. оспособљавају да самостално могу производити на својим имањима.