Povrtarska proizvodnja poslednjih pet šest godina doživjela je uspon i imala je stalnu tendenciju rasta. Ova proizvodnja se odvija u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju.

Uspostavljanje Proizvodno-edukacionog centra u Modriči je veliki doprinos stalnom povećanju ove proizvodnje, posebno u zaštićenom prostoru. Centar je organizovan više kao edukativni centar i mjesto gdje se poljoprivredni proizvođači susreću sa novim tehnologijama kao i pravilnom primjenom agrotehničkih mjera.

povrtarstvo2

Na Proizvodno edukacionom centru smješteno je 24 plastenika gdje 23 poljoprivredna proizvođača obavljaju proizvodnju, a jedan plastenik je dodijeljen SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča za obavljanje praktične nastave učenika poljoprivredne škole. Svake godine se proizvede oko 35 tona povrća (paradajz, paprika, salata, luk, špinat).

Pored proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru organizovana je proizvodnja povrća i na otvorenom polju. Proizvodnja krastavca kornišona je imala prioritet, jer su prerađivački kapaciteti posebno zainteresovani za ovu kulturu.

povrtarstvo1

Značaj Proizvodno edukacionog centra je u tome što je što se poljoprivredni proizvođači susreću sa novim tehnologijama, pravilnom primjenom agrotehničkih mjera tj. osposobljavaju da samostalno mogu proizvoditi na svojim imanjima.