Oпштина Модрича упутила је данас, 09. јула 2019. године 13 лица у ЈУ Бања „Дворови“ Бијељина, чија ће физикална рехабилитација трајати  10  дана.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Пројектом бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Oдбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске за 2019. годину, предвидјело је упућивање 568 лица на нивоу Републике Српске у бањско-климатске здравствене установе.  Према распоредном налогу Министарства, општина Модрича  упућује 13 лица у бању.

Право да буду упућени у бању имали су РВИ од I до X  категорије инвалидности и чланови породица погинулих бораца, којима је овај вид здравствене заштите препоручен од стране љекара и који  нису користили ово право по Пројекту  у протекле три године, као и РВИ- ампутирци и параплегичари који су користили бању путем Фонда здравственог осигурања Републике Српске у истом периоду, у складу са правилником Фонда.

Укупно се пријавило 27 лица, након чега је извршено рангирање по утврђеним критеријима и предложено 13 лица за бању.  Преостали број лица, који није могао остварити право на бањско лијечење, као помоћ од општине Модрича може добити по 200,00 КМ, уколико бању буду користили по препоруци љекара и плаћали личним учешћем.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите је дало своју коначну сагласност за предложених 13 лица.

Од 13 корисника бање, 7 лица су  РВИ, а 6 лица су чланови породица погинулих бораца.

Трошкове бањске рехабилитације сноси Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, а трошкове превоза до бање и повратка, као и ранијих година, финансираће општина Модрича.

„Сваке године је много већи број пријављених него што општина Модрича добије по распоредном налогу. Већ неколико година има право упутити 13 лица из категорија ППБ и РВИ, гдје се строго мора водити рачуна о подједнаком броју. Општина Модрича организује и плаћа превоз одласка и повратка из бање. Сви корисници су прије полазка примљени у просторијама зграде  Општине“, истакла је начелница Одјељењу за борачко – инвалидску заштиту и опште послове Боса Новаковић.

Пројекат бањске рехабилитације РВИ и ППБ реализује се од 2006. године, а из општине Модрича у бању је упућено 177 корисника, од чега 93 РВИ и 84 ППБ.

„Бања може доста поправити наше здравствено стање. Овом приликом бих се захвалио држави Републици Српској, Министарству и Одјељењу за борачко – инвалидску заштиту и опште послове што нас нису заборавили и што брину о нама онолико колико је то у њиховој могућности. Свима који иду данас са мном у бању бих пожелио добар опоравак и да се врате здравији него што су отишли“, изјавио је Светозар Божановић,  отац погинулог борца Бране Божановића.

„Право на бањско лијечење сам користио 2013. године и резултати су заиста задовољавајући. Захваљујем се надлежним институцијама што се брину о нама“, рекао је Недо Николић, инвалид IV категорије.

Јагода Тодић, мајка погиног борца се захвалила на омогућеном одласку у бању те истакла да јој бањска рехабилитација много помаже у побољшању здравственог стања.