У Скупштинској сали општине Модрича, 3. јануара 2020. године организовано је потписивање уговора о стипендирању нових студената којима је стипендија додијељена за академску 2019/2020. годину.

Општина Модрича је до сада стипендирала 1277 стундената и тај број се ове године повећао за 57 нових и износи укупно 1334.  У академској 2019/2020. години стипендија ће се исплаћивати за 159 студената.

„У општини Модрича стипендије добијају студенти који су уписали другу годину студија,  с тим што смо направили изузетак када су у питању дјеца погинулих бораца, ратних војних инвалида до четврте категорије и дјеца из породица са четворо и више дјеце. Они стипендију добијају од прве године студија. У току је и израда Одлуке да дјеца са одређеним инвалидитетима такође добијају стипендију од прве године. Сматрамо да је људски и коректно да помогнемо тој дјеци и њиховим родитељима“, истакао је начелник Крекић.

У сарадњи са привредницима са подручја наше општине утврђена су  дефицитарна занимања и то : студиј технологије ( смјер oбућарска технологија и дизајн и смјер хемијско инжињерство), студиј машинства, студиј електротехнике и студиј грађевинарства (смјер хидроградња).  Наведена занимања су по Конкурсу бодована са додатних 30 бодова. Право за додатно бодовање на основу дефицитарног занимања остварило је седам студената.

Студентима општине Модрича  исплаћују се стипендије у мјесечном износу од 100 КМ, с тим да се за 30 % увећава студентима који су у претходној години студија положили све испите и постигли успјех 8,00 и више, те износи 130 КМ.

„Жељела бих да се захвалим нашој Општини и начелнику што су нам омогућили стипендије, јер нам на тај начин много помажу. Стипендија нам финансијски много значи, а то је и доказ да наша општина стоји иза нас и подржава нас“, рекла је Драгана Филиповић, студент друге године Техничког факултета у Новом Саду  која се у име студената захвалила на додијељеној стипендији.

Немања Марјановић, студент друге године Медицинског факултета у Бања Луци се такође обратио, захвалио на стипендији и рекао: „Стипендија за мене значи материјалну подршку на коју се можемо ослонити.  Студирање није јефтино.  Ово је и велики стимуланс за нас. Представља нам додатни вјетар у леђа.“

„Захвалио бих се општини Модрича и начелнику Крекићу на додијељеној стипендији јер она нам много значи.  Мотивише нас да додатно напредујемо у даљем школовању“, рекао је Стефан Пајић, студент друге фодине Православно – богословског факултета у Београду.

У 2020. години за стипендирање студената из буџета општине Модрича планирано је издвајање у висини од 200.000,00  КМ.