У организацији Српског културног центра, 28. маја , обиљежено је 30 година од почетка рада Српског радија Модрича (СРМ) на Дугој Њиви.  Било је то подсјећање на значај и улогу овог медија у информисању у току Одбрамбено-отаџбинског рата, нарочито у данима када је стварана Република Српска.

Скупу су присуствовали оснивачи и први радници тадашњег Радија: Вид Благојевић, Драган Симић, Саво Гајић, Саша Савић и Небојша Јовановић, већи број радника који се у наредним година прикључио овој екипи, али и сарадници Српског радија Модрича и чланови Прес центра „Коридор“.

Остоја Барашин, пуковник у пензији и тадашњи шеф Прес центра је указао на значај одлуке да се у вријеме операције „Коридор ’92“ оснује прес центар у Модричи као средишту збивања, у тренуцима спајања западног и источног дијела РС. „Српски радио Модрича је био наша логистичка подршка за слање информација са прве линије, али и за јачање морала војске и грађана. Био је наш светионик, који нам је освјетљавао непознате путеве“, додао је Барашин.

Драган Пајић, директор Радија Републике Српске као млади војник 1992. године био је распоређен у околини Модриче. „Тада смо сви слушали Српски радио Модрича и информације које је Радио преносио биле су од великог значаја за нас у тим кризним ситуацијама. Стога, сматрам да је тај медиј тада потпуно оправдао своје постојање“, закључио је Пајић.

О томе како је СРМ долазио до информација и са коликим напорима је настајао да исте благовремено пласира грађанима говорили су Драган Симић, тадашњи директор и главни и одговорни уредник, Бране Божић, новинар из Бања Луке и Вид Благојевић, тадашњи новинар СРМ.

„Надам се да ће у историји новинарства ових простора остати записано да је Српски радио Модрича, као свједок једног невремена, био први у много чему, прије свега у настојању да у што краћем року пренесе провјерене информације до својих слушалаца“, додао је Благојевић подсјетивши да је Радио почео емитовање свог програма 28. маја 1992. године у 17 часова са Дуге Њиве, јер је у том тренутку Модрича била под окупацијом. СРМ престао је са радом 31. децембра 2001. године.

Начелник Јовица Радуловић је истакао да историју  радија у Модричи наставља Студио Модрича Радија Републике Српске, те да за наредни период стоји обавеза обезбјеђивања властите фреквенције за овај локални медиј.

Текст: Радио Модрича